13 maart 2018

“Ik wil ondernemingszin bij jongeren aanwakkeren”

 

Hij is amper 23 jaar oud, maar is naar eigen zeggen wel al een paar keer serieus op zijn bek gegaan. “Mijn studieparcours is niet meteen een voorbeeld van hoe het moet”, lacht Jasper, die na het middelbaar eerst politieke en sociale wetenschappen en daarna marketing aan de KULeuven ging studeren. “Zonder veel succes, maar dat kwam omdat ik niet wist welke richting ik uit wou. Ondernemer worden was mijn grote droom, maar in het secundair heb ik nooit antwoord gekregen op de vraag met welke talenten ik het verschil kon maken. Dat heeft zich in slechte studiekeuzes en twee verspilde jaren vertaald.”

Frustratie

Omdat een carrière op de schoolbanken hem duidelijk niet lag, ging de Hasselaar als jonge twintiger in de supermarkt van zijn oom aan de slag. “Het is daar dat ik voor het eerst van het ondernemerschap heb mogen proeven, al besefte ik al snel dat ik in de winkel niet op mijn plaats zat. Het frustreerde mij bovendien dat er in Vlaanderen geen fatsoenlijk platform bestond dat jongeren helpt ontdekken welke richting ze na hun middelbaar uit willen. Met die frustratie ben ik verder aan de slag gegaan.”

Toen hij een paar maanden later op een receptie toevallig aan een tafeltje naast Gert Verhulst zat, trok Jasper zijn stoute schoenen aan. “Ik heb Gert - een ondernemer pur sang - aan zijn mouw getrokken en hem verteld over het idee waar ik mee speelde. Tot mijn grote verbazing mocht ik de week daarna al op de koffie bij Gert en Hans Bourlon.” Gecharmeerd door de zin voor ondernemen en de energie die Jasper uitstraalde, zetten de Studio 100-bazen hun schouders onder het project. Samen met sponsors Hello Bank!, Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) en TapasCity pompten ze enkele tienduizenden euro's in het idee van de Limburger, dat vandaag naar de naam You.Legend luistert.

Brainstormen met Hans en Gert

“De grote uitdaging was uitvogelen hoe we ervoor konden zorgen dat Vlaamse jongeren hun potentieel en talenten beter zouden leren benutten”, zegt Jasper. “Voor alle duidelijkheid: ik moedig niemand aan om zijn studies op te geven. Wel om een ambitieuze en ondernemende houding aan te nemen, want daar ontbreekt het nog te vaak aan.”

Na tal van brainstormsessies met Hans en Gert is er nu het boek You.Legend, dat getuigenissen bundelt van jonge, succesvolle starters die hun dromen achterna zijn gegaan. “Daarnaast hebben we een online vragenlijst ontwikkeld waarmee scholieren kunnen ontdekken wat hun passies en talenten zijn.” Om zijn boodschap kracht bij te zetten, trekt Jasper de komende maanden langs zestig Vlaamse middelbare scholen om lezingen te geven. “Ik wil laatstejaars inspireren: durf buiten de lijntjes te kleuren en wees niet bang om te mislukken. Heb het lef om je ambities na te streven.”

Een boodschap waar Hans Bourlon voor de volle honderd procent achter staat. “Daarom hebben we ook geen moment getwijfeld om Jasper te steunen, want die ondernemende spirit ontbreekt nog te vaak in ons land.”

Eind juni staat Jaspers laatste lezing gepland, maar als You.Legend aanslaat, hoopt de Limburger volgend schooljaar een vervolg aan het project te breien. “Al moet ik wel nog eerst mijn laatste jaar management aan de UCLL in Diepenbeek afmaken, een richting die mij gelukkig wél ligt. Waar ik over tien jaar wil staan? Aan het hoofd van mijn eigen bedrijf, met zo veel mogelijke inspirerende mensen rondom mij.”

Ruben STEEGEN

Copyright  © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream