20 april 2017

“Imago van technische opleidingen moet beter”

 

“Het klopt dat STEM-opleidingen in Vlaanderen nog vaak een negatief imago hebben. Dat beeld zit vooral in het hoofd van sommige ouders. Daar moeten we nu van afstappen. We moeten de hiërarchie van mensen die Latijn als enig belangrijk vak beschouwen doorbreken”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Samen met haar collega Philippe Muyters (N-VA) die de nadruk legde op de link tussen STEM en sport, trekt ze dit jaar 305.000 euro uit om het STEM-actieplan, waar ook Technopolis deel van uitmaakt, goed te activeren.

Concreet resulteert dit in de oprichting van een netwerk waarin bedrijven een grote, trekkende en actieve rol inspelen. Zij moeten jongeren warm maken om voortaan ook een STEM-richting te overwegen bij een vakkeuze op school.

Vakfederatie Agoria maakt samen met onder meer Unizo, Voka en Melexis deel uit van het netwerk. “We roepen iedereen op ons charter te ondertekenen. Ik merk dat we in ons land meer en meer afhankelijk zijn van buitenlandse werkkrachten die wél in deze materie zijn gespecialiseerd”, weet Françoise Chombar, algemeen directeur van Melexis die ook voorzitter is van het netwerk. “De beeldvorming van STEM moet veel positiever.”

Peter Demuynck van Agoria zegt dat de samenwerking met Technopolis in de toekomst nog nauwer moet worden. “De STEM-academies die in Technopolis worden georganiseerd, maar ook ten velde, moeten in aantal verhogen. Dat is de manier waarop we iedereen deze bij de werkgever zo gegeerde vakken kunnen aanleren. Er zijn vandaag 14.000 vacatures beschikbaar met een instroom van 9.000 afgestudeerden.”

“We kiezen welvaart boven technologie. Niet alleen nu, maar ook over tien jaar kampen we met een tekort aan goedopgeleid personeel”, beweert Hans Maertens van VOKA.

Alle partijen lijken het erover eens te zijn dat België serieus achterop bengelt. Karel Van Eetvelt van Unizo vindt dat beroepsopleidingen moeten gepromoot worden, ook binnen zijn sector van kleine en middelgrote ondernemingen. Algemeen directeur Stephane Berghmans van Technopolis prijst de Techniekclubs aan. “We organiseren bij Technopolis nu al programmeerclubs en andere doe-initiatieven om de microbe van wetenschap en techniek over te dragen. Vanuit Technopolis proberen we actief samen te werken met bedrijven en vrijwilligers om zich aan te sluiten bij het STEM-netwerk.”

Voorzitter Chombar sluit af. “Overal rond ons is tegenwoordig technologie nodig. Het leidt tot de meest creatieve en vaak goedkope oplossingen voor energie en waterverbruik. Als Melexis zijn we trots als eerste bedrijf in België de STEM-academies te ondersteunen.”

Erik Van Eycken

Copyright  © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream