11 januari 2019

“Samen met Peter gaan we de partij vernieuwen”

 

IEPER. De 27-jarige Thijs Morlion is de nieuwe voorzitter van CD&V Ieper. Hij won heel nipt de verkiezingen van Peter De Groote, maar benadrukt dat er geen verdeeldheid is in de partij.

Op zondag van 9 tot 11 uur mochten alle leden van CD&V Ieper een nieuwe lokale voorzitter kiezen. Er waren twee kandidaten: Peter De Groote, de Ieperse chocolade-ondernemer die maandag nog de eed aflegde als gemeenteraadslid en poulain van Katrien Desomer, en Thijs Morlion, die eerder de jongeren vertegenwoordigde. Uiteindelijk trol Thijs het laken naar zich toe. “Het was heel nipt”, zegt Thijs. “Ongeveer 50-50. Ik ben daar blij om, want het toont aan de buitenwereld dat de partij allebei de kandidaten steunde en dat er twee volwaardige kandidaten waren die de partij willen steunen. We gaan ook samen de rol opnemen om de partij te trekken. Peter zit in de gemeenteraad. Daar zal hij zeker zijn stempel kunnen drukken. Ik zal vanuit het bureau besturen. We hebben allebei onze ervaringen die we kunnen delen. Ik ben ervan overtuigd dat we samen kunnen werken om CD&V de naam van grootste partij in Ieper waardig kunnen maken.”

Thijs (27) is afkomstig van Lo-Reninge. Hij is de zoon van Koen Morlion, die jarenlang regiovoorzitter van CD&V was en nu op het kabinet van minister Hilde Crevits werkt, en Annie Valcke. Burgemeester Lode Morlion van Lo-Reninge is zijn oom, Iepers gemeenteraadslid Els Morlion zijn tante. “Twee jaar geleden kwam ik in Ieper wonen”, vertelt Thijs. “Ik was al voorzitter van de voetbalscheidsrechters in Ieper. Voor mij is Ieper dus de ideale plaats om te wonen. Het heeft de perfecte combinatie tussen stad en platteland.”

Thijs studeerde digital arts en entertainment aan Howest en werkt hij als projectmanager bij een softwarebedrijf in Evergem. “Wij zorgen onder meer voor software en interactieve applicaties voor musea”, zegt Thijs. “Als hobby ben ik al negen jaar voetbalscheidsrechter. Nu fluit ik wedstrijden in tweede provinciale. Vroeger had ik wel de droom om in eerste klasse te fluiten, maar door blessures en slechte ervaringen is dat er niet van gekomen. Ik hoop nog enkele jaren te kunnen meedraaien in de hoogste provinciale reeksen.”

Nu volgt hij Miguel Stevens op als voorzitter. “Ik had al een tijdje interesse voor politiek. Ik kreeg het ook met de paplepel mee. Nu was het tijd om actief mee te werken aan een politiek verhaal. Zeker tijdens de laatste verkiezingen heb ik veel gezien en gehoord. Het was het uitgelezen moment om met deze oppositiekuur vernieuwing in de partij te brengen. Vandaar dat ik me kandidaat gesteld heb. Als jongere was het wel een risico, maar ik ben ervan overtuigd dat ik ook de oudere generatie zal kunnen overtuigen van mijn kwaliteiten.”

Het mandaat van voorzitter duurt drie jaar. “Ik zal in de eerste plaats vooral veel observeren en veel luisteren. Ik ben een voorzitter die liever op de achtergrond staat en van daaruit probeert te sturen. Er zijn andere mensen genoeg om op de voorgrond te treden. Wat we nu vooral moeten doen, is opnieuw de politiek terug naar de mensen brengen en tonen dat CD&V nog steeds een echte volkspartij is.” De jongeling erft wel een partij die de wonden likt van een zware verkiezingsnederlaag. “Ik kan zeker begrijpen dat het voor mensen die zich al lang inzetten voor de partij een zware klap moet geweest zijn. Bij de jongeren was dat veel minder. Maar ik denk dat de laatste restjes ontgoocheling de komende maanden weggewerkt zullen worden. Er staat een hecht team met mensen die met vol goesting oppositie wilde voeren. Volgens mij moeten we dat constructief doen. Heel veel zaken die de meerderheid zal uitvoeren de komende twee jaar zullen zaken zijn die wij op poten gezet hebben.”

Er werden ook verkiezingen gehouden voor jongerenvoorzitter en seniorenvoorzitter. Jordy Dehaene volgt Korneel Maes op als jongerenvoorzitter, Jef Bode volgt zichzelf op seniorenvoorzitter.

Door Tom Gheeraert

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream