20 april 2017

“Voorbeeld voor andere scholen”

 

Enkele ouders startten het project een jaar geleden op. “Het komt erop neer dat kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar, begeleid door volwassen vrijwilligers, in groep naar school en weer naar huis fietsen. Dat deden we vorig jaar al elke woensdag tot aan de herfstvakantie. Nu de paasvakantie voorbij is, nemen we de draad weer op”, zegt Ann Uittenbogaard, met Debby Meirsman de pionier van het project in Oostmalle.

“Vanuit startplekken in Vlimmeren, Rijkevorsel en Oostmalle fietsen drie groepjes naar school. Volgend schooljaar komt daar Westmalle bij”, vervolgt Ann, die van Rijkevorsel naar Westmalle gaat verhuizen.

Debby Meirsman beklemtoont dat de kinderen ook verkeersles krijgen. Ze liet bovendien een filmpje maken en zette het op YouTube. “Ik ga het doorsturen naar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en hoop dat andere scholen nu ook aan fietspooling gaan doen.”

Dankzij sponsors, zoals het oudercomité, krijgen de fietsertjes een fietshelm, een fluohesje en een beschermhoes voor de fietstas. “Allemaal in een flashy geel kleurtje. Heel tof. En het samen fietsen met kameraadjes is heel tof. Ik kon goed volgen”, getuigt Arthur Van De Water (10) uit Vlimmeren. Hij is een van de tien nieuwe kinderen die meegaan in het fietspoolingverhaal.

Linsy Loeman (11), eveneens uit Vlimmeren, daarentegen kent het klappen van de zweep al van vorig jaar. Bovendien is mama Debby Meirsman haar begeleidster. “Ik vind het superleuk en we leren veel bij over het verkeer. Op het einde van het schooljaar leggen we een test af en krijgen we een fietsdiploma”, lacht ze.

Siebe Geens uit Oostmalle is eveneens ervaren. “Ik fiets niet zo graag alleen. In groep is het allemaal veel leuker”, zegt hij.

JAN VORSSELMANS

Copyright  © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream