21 april 2017

“Willen het goede voorbeeld geven”

 

IEPER. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft subsidies uitgetrokken voor scholen die werken met energiebesparende oplossingen. In Ieper krijgen het VTI en VTI-eerste graad, het Lyceum, College en de vrije basisschool Lyceum-H.Familie samen een toelage van ruim 440.000 euro.

Er staan 77 scholen op de lijst die minister Crevits wil ondersteunen op basis van hun project voor energie-inspanningen. Burgemeester Jan Durnez (CD&V) is als lid van de onderwijscommissie van het Vlaamse Parlement trots dat vijf ervan Ieperse scholen zijn. Samen ontvangen zij een toelage van ruim 440.000 euro. “Geen enkele stad in Vlaanderen telt vijf geselecteerde scholen”, zegt Jan Durnez. “We geven het goede voorbeeld met betere isolatie, verwarmingsbeheersing en betere glasramen. Zo gaat de uitvoering van het Europese burgemeestersconvenant vooruit. Doel is tegen 2020 twintig procent minder CO2-uitstoot te realiseren. De stad zelf investeert ook in dimbare openbare ledverlichting, zonnepanelen en auto’s op CNG of aardgas.”

In het VTI diende men twee projecten in, goed voor een toelage van bijna 160.000 euro. “We willen onze huidige blok B, waar de werkplaatsen mechanica en elektriciteit gevestigd zijn, voorzien van dubbele beglazing”, zegt technisch adviseur-coördinator Bjorn Lefere. “Verder willen we ook de ramen vervangen in het restaurant en de broodjesrefter, waar er op dit ogenblik nog heel oude ijzeren ramen hangen. Meteen zullen we de openingen verkleinen en voorzien van aluminiumramen met dubbele beglazing. De onderdoorgang van de speelplaats voor de eerste graad naar de bovenbouw zullen we ook aanpakken. Zonder toelagen zou het voor iedere school onmogelijk zijn om zulke ingrepen te doen. De kleinste aanpassingswerken kosten algauw handenvol geld. Maar we blijven onze school verder energiezuinig maken. Drie jaar geleden plaatsten we al isolatie op het dak. Het volgende project dat we willen opstarten, is de renovatie van de computerklassen. Daar zouden we de gevel volledig willen isoleren en metalen platen aanbrengen. Maar dat is nog toekomstmuziek.”

Kris Lazeure directeur van het College vernam het goede nieuws via een telefoontje net voor de paasvakantie. “Ik kreeg een medewerker van minister Crevits aan de lijn die me vertelde dat we 25.000 euro extra kregen bovenop onze aangevraagde subsidies. Dat is altijd leuk nieuws om te vernemen. Bedoeling is dat we in een periode van drie jaar, alle huidige ramen vervangen door energieglas. Nu is al het gedeelte aan de kant van de Vestingen in de Bollingstraat afgewerkt. Het was voorzien dat we dit doen met 60 procent subsidies van Agion, het agentschap voor infrastructuur in het onderwijs en 40 procent eigen middelen. De extra subsidies zijn zeker welgekomen. In totaal hebben we vier projecten lopen, met telkens een kostprijs van 125.000 euro. Dit is pas de goedkeuring voor één van onze projecten.”

Ook bij directeur van de vrije basisschool Lyceum-Heilige Familie Mia Ingelaere kregen we hetzelfde te horen. “De ramen op onze locatie in het Lyceum zijn nog allemaal voorzien van enkel glas en dat moeten energiebesparende ramen worden. Eerder al waren onze vestigingen in de Oude Veurnestraat en de Heilige Familie aan de beurt. Nu willen we dit project in enkele jaren afwerken in ons derde en laatste gebouw. Het is voorzien dat we de werken opstarten in de zomervakantie.”

Volgens Geert Breine ten slotte is er in het Lyceum constant aandacht voor energiebesparende oplossingen. “Dubbele beglazing, heel goede isolatie, nieuwe verwarmingsketels, binnen onze school willen we steeds verbeteren naar energienormen. Deze extra subsidies zijn altijd welgekomen.”

Door Dirk Titeca

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream