23 november 2017

1.000 afgestelde verwarmingsketels in scholen

 

Scholen hebben massaal gereageerd op de oproep om hun verwarmingsketels optimaal te laten afstellen. Van half april tot eind oktober dit jaar hadden scholen, van kleuterschool tot universiteit, de mogelijkheid om daarvoor subsidies aan te vragen. Bijna 1.000 verwarmingsketels in ongeveer 500 scholen werden op die manier optimaal afgesteld. Dat zorgt voor een besparing op de energiekosten voor de school én een vermindering van de CO2-uitstoot. Het totale subsidiebedrag zal ongeveer 500.000 euro bedragen.

Een goed onderhouden en afgestelde verwarmingsinstallatie is belangrijk. Zo bespaart de school op energiekosten en verminderen we de CO2-uitstoot. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft scholen opgeroepen heeft om de installaties optimaal te laten afstellen. Van half april tot eind oktober 2017 konden scholen een aanvraag voor subsidies indienen. Scholen die hun aanvraag voor 1 juli indienden krijgen 500 euro subsidie voor een installatie van <100 kilowatt en 1500 euro voor een installatie van >100kilowatt. Wie de aanvraag indiende tussen 1 juli en 31 oktober krijgt respectievelijk 400 of 1400 euro subsidie. Alle onderwijsnetten en -niveaus konden participeren.

Scholen hebben massaal gereageerd op de oproep, bijna 1.000 verwarmingsinstallaties in ongeveer 500 scholen werden optimaal afgesteld, meer dan 800 via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) en 160 via het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Het optimaal afstellen van verwarmingsinstallaties is één van de 11 klimaatmaatregelen waartoe de onderwijssector zich engageert. In totaal investeert het beleidsdomein onderwijs 54 miljoen euro in klimaatinitiatieven om de CO2-uitstoot te beperken en onze schoolgebouwen duurzamer en samenleving klimaatneutraler te maken. Waarvan nu dus ongeveer 500.000 euro voor het optimaal afstellen van verwarmingsinstallaties in scholen.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Scholen spenderen vaak gemiddeld 100 euro per leerling per jaar aan verwarming, dat is per school ongeveer 30.000 euro per jaar. Met deze subsidies hebben we op twee fronten tegelijk een impact, de energiekost voor de scholen daalt én de CO2-uitstoot vermindert. Door het optimaal afstellen van hun verwarmingsinstallatie besparen scholen gemiddeld 2.800 euro aan verwarmingskosten.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream