17 mei 2018

1.000 km fietsen, daar moeten we niet lang over nadenken

 

Leopoldsburg. 5.000 euro inzamelen en 1.000 kilometer fietsen, voor veel mensen lijkt het een hele opdracht. Toch hebben in minder dan één dag 1.100 teams zich ingeschreven voor de volgende editie van 1.000 kilometer tegen kanker. Twee dagen na de editie van 2018 is die van 2019 al volzet. “Het is fantastisch om vijf uur op de fiets te zitten met mensen die prachtige, herkenbare verhalen met je delen.”

Een recordbedrag van 4.930.000 euro, dat was de opbrengst na vier dagen trappen voor Kom op tegen Kanker tijdens het Hemelvaartweekend van 10 tot 13 mei. En nu al weten de organisatoren dat dat record volgend jaar opnieuw verbroken zal worden. Want in minder dan één dag hebben 1.100 teams zich ingeschreven voor de jubileumeditie van volgend jaar. Vorig jaar duurde dat nog acht dagen, twee jaar geleden een maand.

De vraag was zo groot dat zelfs een wachtlijst geopend werd. “Hopelijk kunnen we die mensen binnenkort ook nog een plaats geven”, zegt Rik Duyck, plaatsvervangend algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. “Samen met de politie van Mechelen gaan we bekijken of de capaciteit verhoogd kan worden. Alleen zij weten hoeveel mensen ze kunnen begeleiden zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.”

Strak tempo

Afgelopen Hemelvaartweekend verschenen 986 teams aan de start, verdeeld over acht pelotons van gemiddeld 125 renners. Die fietsten vier dagen lang elke ochtend vanuit Mechelen naar een andere 'middagstad' (dit jaar Boechout, Leopoldsburg, Zottegem en Harelbeke) om vervolgens terug naar de gaststad te fietsen. Dat gebeurt in groepen van 24, 27 of 30 kilometer per uur.

Een strak tempo, dus. En dat is niet de enige hindernis: elk team moet ook 5.000 euro inschrijvingsgeld betalen. Maar ook dat blijkt geen rem op het aantal deelnemers. “Heel vaak willen mensen zelfs meerdere teams inschrijven, omdat ze meer dan 5.000 euro kunnen inzamelen”, aldus de organisatie.

Het ingezamelde bedrag gaat integraal naar de strijd tegen kanker. En dat verklaart het grote succes: het evenement is geen ver-van-mijn-bedshow show. “Bijna iedereen heeft de ziekte al van dichtbij of iets verderaf meegemaakt. Dat verbindt de deelnemers”, zegt Rik Duyck.

Nieuwe kracht

Die nabijheid was ook voor onderwijsminister Hilde Crevits de reden om dit jaar mee te doen. Zowel haar 24-jarige zoon, als haar ouders en schoonouders gingen de strijd met de ziekte aan. “Vorig jaar kon ik niet deelnemen omdat mijn zoon in volle chemotherapie zat, maar dit jaar was ik er wel. Het is fantastisch om vijf uur op de fiets te zitten met mensen die prachtige, herkenbare verhalen met je delen. Ik sloot het weekend af met nieuwe levenslessen en nieuwe kracht.”

Als in 2019 zo'n 1.100 teams deelnemen, betekent dat ook dat er meer dan 4.000 fietsers aan de start zullen staan. De meeste fietsers rijden in team, en trappen om beurten een parcours van 125 km, maar daarnaast stijgt ook elk jaar het aantal solorijders. Die gaan de uitdaging aan om de 1.000 km volledig zelf te rijden. Niet tegen te houden door een platte band of de regen. “Ook als je alleen rijdt, is er altijd wel iemand die op je wacht”, zegt Hilde Crevits nog. “Schouder aan schouder strijden, daar draait het om.”

Inschrijven op de wachtlijst kan nog via de website www.1000km.be.

Eline VANDEGEHUCHTE

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream