22 januari 2019

21 miljoen voor scholen

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt 21 miljoen euro vrij voor 28 bouwprojecten van Limburgse scholen. “Les geven én krijgen in moderne schoolgebouwen die voldoen aan de huidige normen is een win-win. Het stimuleert leerkrachten om te werken en leerlingen om te leren”, zegt Crevits.

28 Limburgse scholen kunnen vanaf nu echt starten aan hun renovatie- of bouwplannen. AGION, het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, heeft tussen oktober en december bijna 21 miljoen euro aan subsidies principieel goedgekeurd. Concreet krijgt de Scholengemeenschap WICO in Pelt meer dan 5 miljoen euro voor een nieuwbouw met bijkomende klassen, eetzalen en lokalen voor techniek en wetenschap. “Dit is een subsidie voor twee bouwprojecten”, vertelt coördinerend directeur Bart Kerkhofs. “Zoals bekend zal op de campus Sint-Hubertus een nieuwbouw worden opgetrokken voor de omvorming naar een eerstegraadschool in september 2020. De werken beginnen in maart. De campus Mater Dei waar de werken al volop bezig zijn, wordt omgevormd naar een domeinschool voor onder andere taal- en kunstonderwijs.”

Basisschool Het Mozaïek en Vrije Basisschool De Horizon in Beverlo bij Beringen krijgen samen ruim 4 miljoen euro voor de verbouwing van het voormalige badzalengebouw op be-Mine en de aanleg van een avontuurlijke speelplaats. In de loop van 2020-2021 smelten beide scholen samen tot de nieuwe school Straf! en zullen 400 leerlingen les volgen op het mijnterrein. De Gemeentelijke Basisschool in Niel-Bij-As mag rekenen op 3,3 miljoen euro en het Mosa-RT Instituut Heilig Graf in Maaseik op ruim 1 miljoen euro.

Meer dan 10 jaar wachten

In Maasmechelen wacht directeur Bart Vanhengel al 14 jaar op de goedkeuring van het dossier. “In 2004 hebben we ons project ingediend, maar het raakte maar niet door de trage administratieve molen. Daarom hebben we gekozen voor een verkorte procedure, waarvan zeventig procent wordt betoelaagd. De rest passen we bij met eigen middelen.” Vrije Basisschool Sint-Jan aan de Bloemenlaan mag rekenen op ruim 1 miljoen euro voor de bouw van een bijkomend klaslokaal, een polyvalente zaal, bijkomende sanitaire ruimtes, de renovatie van het dak van het hoofdgebouw en het aanpassen van de speelplaats. “Wij hopen nog dit jaar de spade in de grond te kunnen steken. Op dit moment hebben wij een leerlingenstop. Met 350 leerlingen in het kleuter- en lager onderwijs zitten onze lokalen helemaal vol. Die uitbreiding is dus erg welkom.”

Ook directeur Simone Henderickx van Vrije Basisschool De Heppening diende 17 jaar geleden al een subsidiedossier in voor de aanleg van zes nieuwe speelplaatsen in de vestigingen in de Pastoor Aertsstraat, de Asdonckstraat en de Hamsesteenweg. “In 2002 zeiden ze ons dat het zeker nog tien jaar kon duren. In 2012 was ik het wachten moe en trok ik mijn stoute schoenen aan. Ik kreeg toen als antwoord 'Sorry, er zijn geen middelen'. Twee jaar geleden kwam dan het bericht dat een speelplaats niet meer in aanmerking kwam voor een toelage. Ik had de hoop toen al een beetje opgegeven. Maar plots kregen we bericht dat het wel nog kon en hebben we het proces helemaal opnieuw doorlopen. We gaan nu voor groene speelplaatsen met veel natuurlijke speelelementen. Wij krijgen in totaal 687.555,29”, zegt Henderickx.

Volwassenenonderwijs

Ook het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs investeert in een nieuwe school met aangepaste technische werkplaatsen in Eisden-Maasmechelen. “Er is regelmatig een capaciteitsprobleem in de huidige infrastructuur aan het Europaplein waar overdag ook nog het secundair onderwijs is gehuisvest”, zegt gedeputeerde voor Onderwijs Bert Lambrechts (N-VA). “Door de aankoop van aangrenzende gronden aan de Lindenlaan kunnen we nu uitbreiden. Het geheel zal een oppervlakte van 7.700 vierkante meter omvatten.” De werken starten in de loop van volgend voorjaar en zullen in augustus 2020 afgerond zijn.

MiGi - JTh - GVB - SB - RV

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream