13 oktober 2017

50 kaarsjes voor Spes Nostra

 

ZEDELGEM. Middenschool Spes Nostra Zedelgem vierde in stijl haar 50ste verjaardag. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kwam mee de vijftig kaarsjes uitblazen. “Spes Nostra vormt één grote gemeenschap binnen Zedelgem”, sprak de minister.

Middenschool Spes Nostra Zedelgem is vijftig jaar na de oprichting nog altijd even jong en dynamisch. Spes Nostra houdt als middenschool stand tussen de grotere scholen in steden Brugge en Torhout. Meer nog, de school – die nu 145 leerlingen telt voor de twee eerste middelbare jaren – blijft groeien en een uitbreiding drong zich op. “Spes Nostra is al vijftig jaar een begrip in Zedelgem en omstreken. De samenhorigheid is heel groot. Deze school vormt één gemeenschap binnen Zedelgem en dat trekt aan”, sprak minister Hilde Crevits. De minister loofde ook de enthousiaste stijl van directeur Stefaan Vanhollebeke. “Ik kan alleen maar dankbaar zijn. We zijn klaar voor de volgende vijftig jaar”, aldus Stefaan Vanhollebeke.

Beroepsschool

De school, gesticht op 1 september 1961 door de Zusters van Liefde uit Heule, was oorspronkelijk een secundaire beroepsschool voor meisjes. In 1967 werd de school omgevormd tot een moderne humaniora met een lagere cyclus. De school was toen al vooruitstrevend: als één van de eerste scholen binnen het vrije net in Vlaanderen organiseerde Spes Nostra gemengd onderwijs. De school had oorspronkelijk een kruisvormige plattegrond, maar al snel brachten de bouwplannen door de verschillende directeurs daar verandering in. Zuster Lena Despriet, de eerste directeur, zorgde voor de bouw van de turnzaal, directeur Raymond Vandenbussche bouwde een leskeuken en een technologielokaal en directeur Herman Becue had bouwplannen. “Tien jaar wachtte hij op de nodige financiële middelen. Zelf mocht ik na vijf jaar directeurschap de mooie bouwplannen voortzetten en actualiseren”, sprak Stefaan Vanhollebeke.

Grondige vernieuwing

Bij vooruitstrevend onderwijs hoort een aangepaste accommodatie. Momenteel ondergaat de school een grondige facelift. Een nieuwe studiezaal, een modern techniekatelier afgestemd op de STEM-studierichting, een afdak op de speelplaats, een rotariaat, ziekenboeg, bijkeuken, receptiebalie, IT-serverlokaal, nieuwe leraarskamer, bureau voor de directeur, nieuw sanitair,…

Sportrichting?

“Elektriciteit, verwarming en branddetectie krijgen een grondige opknapbeurt. Bijna het hele schoolgebouw wordt voorzien van LED-verlichting. Samen met basisschool De Leeuw kunnen we de sportzaal dankzij een extra subsidie voorzien van een nieuwe sportvloer. Het creëert misschien mogelijkheden om aan onze brede eerste graad de studierichting Sport toe te voegen… We evolueren mee in een onderwijslandschap dat volop in beweging is”, vervolgt de directeur.

“Ik wil alle leerlingen bedanken voor hun schitterende bijdrage. Een pluim voor de leerlingen van 2STV van mevrouw Charlotte Buyse die de receptie verzorgden. De nieuwe studiezaal moet in de loop van het tweede trimester afgewerkt zijn, het technieklokaal tegen het tweede trimester en het nieuwe voorgebouw tegen de opendeurdag van volgend jaar in april. Spes Nostra vormt één gemeenschap en op vrijdag 4 mei 2018 willen we iedereen daar bij betrekken. Dan zijn leerlingen, oud-leerlingen, iedereen wie Spes een warm hart toedraagt, welkom voor een groot feest.”

Danny Lingier

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream