6 oktober 2018

Aantal leerlingen die kiezen voor duaal leren meer dan verdubbeld!

 

Uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits blijkt dat er dit schooljaar 1.094 leerlingen in 42 studierichtingen voor duaal leren kiezen. Een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig schooljaar. Duaal leren wordt voor het derde jaar op rij proefgedraaid en wordt definitief uitgerold vanaf 1 september 2019. Met duaal leren krijgen jongeren een brede vorming in combinatie met een ruime opleiding op de werkvloer en halen ze zo hun diploma.

Duaal leren houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar meer dan nu leren op de werkvloer, op die manier een onderwijskwalificatie halen en dus beter voorbereid zijn voor de arbeidsmarkt. Het diploma dat ze halen is gelijkwaardig aan het diploma van het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat jongeren een groot deel op de werkvloer leren. Duaal leren is één van de maatregelen om het beroeps- en technisch onderwijs te versterken en de praktische kennis van de bedrijven mee te nemen in het onderwijs en zo de kloof tussen onderwijs en onderneming te verkleinen en tenslotte ook de ongekwalificeerde uitstroom om het secundair onderwijs tegen te gaan.

Van 133 naar 1094 leerlingen op 3 jaar tijd

Duaal leren wordt voor het derde jaar op rij proefgedraaid en wordt volgend schooljaar definitief uitgerold. In 2016-2017 startte het proefproject met 133 leerlingen in 6 studierichtingen, vorig schooljaar waren er 433 leerlingen in 19 studierichtingen. Dit schooljaar zet de stijging zich door naar 1094 leerlingen in 42 studierichtingen.

De populairste studierichtingen zijn haarverzorging (113 leerlingen), elektrische installaties (105), zorgkundige (93), kinderbegeleider (72) en onderhoudsmechanica auto (61).

Nieuwe opleiding fastfood in buitengewoon onderwijs wordt gesmaakt!

Duaal leren wordt ook in het buitengewoon secundair onderwijs aangeboden in 2 studierichtingen. Zo volgen 32 leerlingen de opleiding groen -en tuinbeheer en 27 leerlingen de nieuwe opleiding fastfood.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Op 3 jaar tijd stijgt het aantal leerlingen in duaal leren van 133 naar bijna 1.100. Een knap resultaat. Met duaal leren bieden we jongeren kansen om meer dan nu hun diploma tegelijk op school én op de werkvloer te behalen. Jongeren doen ervaring op in de ondernemingen zodat ze goed op de arbeidsmarkt voorbereid worden. Dat deze richtingen gesmaakt worden, blijkt uit het succes. Vanaf volgend schooljaar wordt duaal leren definitief uitgerold.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream