19 juli 2018

Academies krijgen 777 nieuwe opleidingen

 

De academies voor het deeltijds kunstonderwijs zullen vanaf september 777 extra opleidingen aanbieden. Het is voor het eerst in zeven jaar dat er nieuwe programmaties komen.

Een grote update. Het deeltijds kunstonderwijs was al lang vragende partij, maar de afgelopen zeven jaar bestond er een programmatiestop. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 september zullen 140 Vlaamse academies zo'n 777 nieuwe opleidingen aanbieden, meldt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan deze krant. Zeven academies kunnen een nieuwe afdeling beeldende en audiovisuele kunsten openen, terwijl twee academies een nieuwe afdeling dans boven de doopvont mogen houden.

Vandaag volgen 184.000 jongeren en volwassenen les in de 168 Vlaamse academies. Afgelopen februari keurde het Vlaams Parlement een nieuw decreet voor het deeltijds kunstonderwijs goed. "Dankzij de goedgekeurde programmaties krijgen de academies de nodige ademruimte en flexibiliteit om een wervend lokaal en eigentijds project te schrijven. Zo kunnen ze nog meer leerlingen overtuigen van de grote troeven en meerwaarde van een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs."

Vooral opleidingen zoals dj, kleinkunst, cabaret en comedy, recensent of musical zijn begeerd.

Een kleine greep uit het nieuwe aanbod: in Brugge start het stedelijk conservatorium met een dirigentenopleiding. In Genk kunnen leerlingen een richting muziektheater volgen. In de Mechelse academie is werelddans voortaan een optie. Halle opent dan weer een schrijversopleiding.

In twee op de drie academies, 98 in totaal, zullen kinderen voortaan vanaf zes jaar welkom zijn voor muziek en woord. Eerder was al bekend dat leerlingen niet meer eerst de lessen notenleer moeten volgen. Ze kunnen meteen met een instrument starten.

Grotere klassen

De sector stelde zich daar vragen over. Zo meldde Paul Voet, directeur van de vereniging van directeurs van de academies muziek, woordkunst en dans (VerDi), dat een start op 1 september te vroeg zou zijn om alles voorbereid te krijgen. In december vorig jaar kwam VerDi tot de conclusie dat de kwaliteit onder druk zou komen te staan.

Meer aanbod zonder extra middelen zou grotere klassen of minder begeleidingstijd betekenen. De directeurs vroegen een bijkomende investering van 5 miljoen euro. Crevits heeft sindsdien 3,4 miljoen euro, naast een totaalbudget van 240 miljoen euro, vrijgemaakt.

"Die extra investering is welkom, maar gaat pas in vanaf september 2019", zegt VerDi-bestuurder Bart Jonkers, directeur van de academie voor muziek en woord in Lede. "We kijken dus aan tegen een overgangsjaar. Het gaat om ingrijpende veranderingen, maar het moet wel lukken. Al is het voor sommige academies, vooral als ze geen deel uitmaken van een gemeente, wat problematischer dan voor andere."

REMY AMKREUTZ

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream