21 augustus 2015

'Beginnen met pure theorie is voorbijgestreefd'

 

"Wil de minister de scholen echt meer autonomie geven?" Stijn Possemiers (35) is docent basgitaar en algemene muzikale vorming (AMC) aan de academies van Hoogstraten, Berchem en Schoten. Hij reageert verwonderd en ook een tikje sceptisch op de plannen van minister Crevits. "Ik herinner mij dat er een paar jaar geleden ook eens een hervorming van het kunstonderwijs werd aangekondigd zonder dat daar iets van in huis kwam. Ik denk dat het allemaal erg gevoelig ligt."

Possemiers zou meer autonomie zeker toejuichen. De organisatie van de muziekopleidingen kan volgens hem beter. Zo vindt hij het vreemd dat elk kind eerst een heel jaar notenleer moet doorworstelen voordat het aan een instrument kan beginnen. "Het is alsof je een taal wil leren en je begint met de grammatica. Pas op, als je goed wil leren spelen, is notenleer wel degelijk erg nuttig. Voor professionele muzikanten is het zelfs onmisbaar. Maar het is toch wat voorbijgestreefd om muziekonderwijs te starten met een jaar pure theorie. Het zou beter zijn om meteen wat praktijk te integreren."

Ook de positie van de zogenaamde lichte muziek is hem een doorn in het oog. Basgitaar behoort tot dat segment, maar bijvoorbeeld ook elektrische gitaar, drum en zang. "Kinderen die bas willen leren moeten eerst de hele opleiding klassieke gitaar doorlopen, inclusief vier jaar notenleer. Wanneer ze dan bij mij komen, moet ik ze eerst een hoop dingen afleren. Vingerzetting, aanslag en de positie van het instrument zijn allemaal erg verschillend bij de klassieke gitaar."

Sommige scholen passen daar een mouw aan en gaan wat soepeler om met de regels, weet Possemiers. "Ik ken scholen waar leerlingen worden ingeschreven bij klassieke gitaar, maar waar ze ondertussen toch al elektrische gitaar leren spelen. Tja, dat mag eigenlijk niet."

JORIS BASTIAENSEN

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream