13 september 2017

België hinkt achterop in technisch onderwijs

 

Technische richtingen zijn steeds meer in trek, maar toch bengelt België internationaal gezien aan de staart. Vooral meisjes kiezen nog te weinig voor een technische richting.

Amper 19 procent van de Belgische studenten kiest voor STEM-richtingen. Dat zijn de wetenschaps- (science), technologie-, ingenieurs- (engineering) en wiskundeopleidingen (mathematics). In de OESO, de club van rijke landen, is dat gemiddeld een kwart van de studenten. Enkel Luxemburg, Nederland en Turkije scoren lager dan België. Dat bleek gisteren uit de internationale onderwijsvergelijking Education at a Glance. Ook het genderonevenwicht blijft groot, want amper 22 procent van die studenten is een vrouw. 'Een dramatisch lage score', zei Dirk Van Damme, de onderwijstopman van de OESO.

Nochtans doet de Vlaamse regering al jaren inspanningen om meer jongeren - en zeker meisjes - ervan te overtuigen voor wetenschap en techniek te kiezen. Zo wil ze dat tegen 2020 een derde van de leerlingen in de laatste twee jaar van de STEM-richtingen meisje is.

Dat actieplan werpt vruchten af, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Het aantal jongeren dat voor STEM-richtingen kiest, stijgt. Zeker in het algemeen secundair onderwijs (aso) zijn de STEM-richtingen populair. Maar terwijl het aandeel uitgereikte STEM-diploma's in het aso stijgt, daalt dat aandeel in het beroepsonderwijs. 'Veel jongeren kiezen in het beroepsonderwijs nog steeds voor bijvoorbeeld kantoor, terwijl technische richtingen meer kansen bieden op de arbeidsmarkt', zegt Crevits.

Toch wil Van Damme het effect op de arbeidsmarkt niet overdrijven. 'De discussie verschuift. Het gaat niet enkel om het aanbieden van STEM-richtingen, maar meer om het stimuleren van STEM-competenties in alle opleidingen. Op het vlak van wiskundecompetenties, bijvoorbeeld, doet Vlaanderen het zeer goed.'

DIRK VAN DAMME - ONDERWIJSTOPMAN OESO - BARBARA MOENS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream