12 februari 2018

Bijna 1.000 leerlingen volgden vorig jaar thuis onderwijs

 

Brussel. Vorig schooljaar hebben 983 leerlingen in Vlaanderen huisonderwijs gevolgd. Dat zijn er 95 (10%) meer dan het jaar voordien.

Het aandeel leerlingen in huisonderwijs blijft beperkt. Zo gaat het in het basisonderwijs om amper 0,08 procent van de leerlingen, 367 in totaal, blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (Agodi). In het secundair gaat het om 616 leerlingen (0,15%).

Huisonderwijs geven mag ook niet zomaar. Er zijn voorwaarden aan gekoppeld en er zijn controles door de onderwijsinspectie. Die zijn fors opgedreven. Bij twee negatieve controles moet de leerling ingeschreven worden in een school. Leerlingen zijn ook verplicht examens af te leggen bij de examencommissie. Als ze na twee pogingen niet slagen, moeten ze zich eveneens inschrijven in school.

Ouders die kiezen voor huisonderwijs nemen volgens minister Hilde Crevits (CD&V) “een grote verantwoordelijkheid op zich”. “Waar en hoe je ook leert, het is belangrijk dat je dezelfde vaardigheden en kennis meekrijgt”, aldus de minister.

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream