12 juni 2018

Boost voor sportinfrastructuur

 

De vijftig jaar oude maar veel gebruikte turnzaal van schooltje De Wingerd in 's-Gravenwezel wordt gerenoveerd. Verderop in Schilde lijkt het erop dat de grote sporthal aan de Kasteeldreef er nu toch komt. Het dossier kan in augustus naar de gemeenteraad.

De turnzaal van De Wingerd werd gebouwd in 1968. De zaal zelf, met onder meer een schokdempende zwevende vloer, is up-to-date. “Dat is nog een gevolg van de brand die de turnzaal vijftien jaar geleden zware schade berokkende”, vertelt directeur Wilfried Maes. “De gemeente investeerde hierna in een nieuwe sportieve inrichting. Maar de berging, kleedkamers en het sanitair zijn nog zoals ze vijftig jaar geleden werden afgewerkt en dus versleten.”

Maes is sportpromotor Evelien Smet van de gemeente dankbaar dat zij alert inspeelde op de projectoproep die de ministers Hilde Crevits (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA) lanceerden. Hierdoor vloeit er straks 78.000 euro naar 's-Gravenwezel. “De renovatie is niet alleen een goede zaak voor de leerlingen van De Wingerd, waar nu zelfs geen gescheiden kleedkamers zijn voor jongens en meisjes”, zegt schepen van Sport Anke Fierens (CD&V). “Ook de vele verenigingen zoals turngroep Rust Roest, de gemeentelijke sportkampen en de circusschool hebben er baat bij.”

Op zoek naar aannemer

En het ziet er nu naar uit dat ook Schilde een grote gemeentelijke sporthal zal krijgen. Het gebouw van 62 op 36 meter is ingepland naast de huidige sporthal van GO!-school Vennebos. “We hadden constructieve gesprekken met alle betrokken sportclubs, de omwonenden en sportraad”, vertelt schepen Anke Fierens. “Onze projectbegeleider Sweco heeft alle opmerkingen verwerkt en er werd een oproep gedaan naar ontwerpteams. In augustus kan het dossier naar de gemeenteraad waarna we op zoek kunnen naar een aannemer om de sporthal te bouwen. De bouwaanvraag zal wellicht niet meer voor dit jaar zijn. We houden rekening met een uitgave van 5,1 miljoen euro om de sporthal en bijhorende parking van 122 voertuigen aan te leggen.”

Protest

De sporthal zorgde de voorbije jaren voor flinke tegenkanting in de Vennebosstraat, Kasteeldreef, Speelhofdreef en Hoevedreef. Intussen lijken burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) en schepen Anke Fierens de angel uit het protest te hebben gehaald, al steekt oppositieleider Olivier Verhulst (Open Vld) de pluim hiervoor liever op zijn hoed. “We willen nog altijd liever geen sporthal omdat de impact op deze buurt te groot zal zijn en we vinden dat er betere locaties zijn”, zegt Philippe Verschueren, die het protest leidde. “Maar als ze er dan toch moet komen, willen we de overlast van lawaai, groen en mobiliteit zo veel mogelijk beperken.”

Voor dat laatste moeten onder meer een brede groene buffer en niet al te felle openbare verlichting zorgen. De kantine krijgt wellicht toch een terras, al wordt die richting school gekeerd, zodat de geluidsoverlast voor de buren tot een minimum herleid wordt.

Jan Auman

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream