20 juli 2017

CD&V kiest kabinetschef als 'onafhankelijk' bestuurder

 

De Vlaamse regering heeft vorige week drie onafhankelijke bestuurders benoemd bij de Werkvennootschap, het vehikel dat vorig jaar werd opgericht om complexe mobiliteitsinfrastructuur sneller te realiseren. De opvallendste nieuweling is Geert Van Esch, kabinetschef bij de Vlaams-Brabantse gedeputeerde voor Mobiliteit Tom Dehaene (CD&V).

Dat Van Esch ondanks zijn topfunctie op een CD&V-kabinet toch als 'onafhankelijke' wordt beschouwd, doet de wenkbrauwen fronsen. Maar op het kabinet van de bevoegde Vlaamse minister van Openbare Werken, Ben Weyts (N-VA), wast men de handen in onschuld. 'De raad van bestuur is opengesteld voor onafhankelijke bestuurders', zegt de woordvoerder van Weyts. 'En de raadsleden hebben drie kandidaten geselecteerd die voldoen aan de bepaalde decretale voorwaarden.'

Ook de raad van bestuur van de Werkvennootschap is sterk gepolitiseerd. Bert De Smedt-Jans, medewerker van federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), werd onlangs aangewezen als voorzitter. De twee regeringscommissarissen zijn Raf Suys, kabinetschef van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V), en Isabel Jacobs, adjunct-kabinetschef van Weyts. Onder de drie eerder aangeduide gewone bestuurders bevindt zich ook Ingrid Verschueren, een juriste die actief is bij de N-VA-afdeling in Weyts' woonplaats Beersel.

Dat de regeringspartijen hun pionnen naar de Werkvennootschap sturen, is geen toeval. Als verantwoordelijke voor het ontwerp, de financiering en de bouw van grote mobiliteitsprojecten wordt de nv een cruciale schakel in de Vlaamse mobiliteit. De eerste werven zijn de herinrichting van de ring rond Brussel en de aanleg van drie tramverbindingen in Vlaams-Brabant.

Maar onder meer door de grote politieke inmenging ligt het vehikel al van bij de start onder vuur van de oppositie. 'Waarom heeft de Vlaamse regering opnieuw een externe structuur opgericht, inclusief politieke benoemingen?', klaagde Groen-fractieleider Björn Rzoska eerder al aan.

Behalve Van Esch bevestigde de Vlaamse regering ook Griet De Ceuster en Michel Van Den Broeck als onafhankelijke bestuurders.

LUKAS VANACKER

Copyright  © 2017 Mediafin. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream