14 maart 2018

CD&V worstelt met rechts

 

Analyse De uitvallen van Pieter De Crem en Hendrik Bogaert leggen een bredere, sluimerende discussie bij de christendemocraten bloot.

Brussel. Vertolkten CD&V-staatssecretaris Pieter De Crem en CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert een breder gevoel van onbehagen in de partij? Of vallen ze stilaan onder de categorie 'losgeslagen projectielen'? Het is een simpele vraag, maar één waar veel CD&V-parlementsleden liever niet op willen antwoorden.

Maandag kwamen de uitspraken van Pieter De Crem nog aan bod op het partijbureau van CD&V. Alle aanwezigen gaven aan dat zijn communicatie nefast was en de partij schade had berokkend. Case closed? Niet helemaal.

Over de grond van de zaak, het 'te linkse imago van CD&V' waarover De Crem het had, sluimert veel discussie. 'Ik zou De Crem en Bogaert geen buitenbeentjes noemen. Ook bij een aantal parlementsleden leeft het idee dat onze partij een stukje verder kan gaan wat de thema's veiligheid en migratie betreft', zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon.

Hij geeft toe dat Bogaert en De Crem op dat vlak wel 'uitersten' zijn bij CD&V. 'Maar als je echt weer een volkspartij wil worden, met meer dan twintig procent van de stemmen, moet je ook daarover kunnen debatteren. Het zou niet goed zijn die discussie aan andere partijen over te laten.'

Dezelfde boodschap valt, weliswaar anoniem, bij meerdere parlementsleden te ­horen. Volgens een recente bevraging van politicoloog Bram Wauters (UGent) bij de partij­leden valt daar wat voor te zeggen. 'In het algemeen positioneren CD&V-leden zich vrij rechts, niet alleen op ethisch vlak, maar ook op het thema van de globalisering. Er bestaat nog een uitgebreide rechtervleugel die zich te weinig bediend voelt', zegt Wauters.

CD&V gaat op dat terrein de strijd aan met de N-VA, maar moet daarbij de evenwichten in de eigen gelederen bewaren. Goede communicatie is daarbij van levensbelang. Net daarom nemen veel partijgenoten de uitspraken van De Crem en Bogaert kwalijk.

'Er zit geen enkele structuur in hun uitlatingen. Ze zijn met geen enkel parlementslid of burgemeester doorgepraat', zegt CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy. 'Moet dat dan de rechtervleugel voorstellen? Het lijkt er vooral op dat ze soloslim spelen, in functie van hun profilering.'

Jongerenvoorzitter Sammy Mahdi sluit zich daarbij aan. 'Als beiden het gevoel hebben dat we scherpte missen, is het goed om meer te communiceren. Maar dat moet dan wel met de standpunten van de partij.' CD&V blijft zo worstelen met een afgelijnde profilering op rechts. Die nervositeit dreigt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen alleen toe te nemen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke liet al duidelijk verstaan dat de lokale afdelingen de vrijheid krijgen om hun campagne in te kleuren met eigen accenten. Sterke regionale verschillen zijn daarbij mogelijk zolang deze binnen de standpunten van de partij blijven.

Daarom is de frustratie bij de partijtop over de uithaal van De Crem naar CD&V zo groot. 'Hij kwam met statements die intern nooit aangekaart zijn, dat maakt zijn sortie zo lastig', zegt partijwoordvoerder Steffen Van Roosbroeck. 'Hij raakt daarmee vooral de lokale politici die overal in Vlaanderen hard aan hun programma's timmeren. Het komt er nu op aan om de rangen gesloten te houden.'

Ook CD&V-minister Hilde Crevits benadrukte gisteren in het VTM-programma De Meulemeester in Debat dat De Crem 'bij alle strategische beslissingen aanwezig is'. 'Hij is staatssecretaris. Als hij kritiek heeft, moet hij die vooral intern uitspreken.'

Tegelijk is de conclusie dat de positie van beide prominenten na hun openlijke dissidentie amper aangetast is. Integendeel, zowel Bogaert als De Crem zit nog altijd in poleposition om in 2019 hun positie als lijsttrekker in West-Vlaanderen respectievelijk Oost-Vlaanderen weer op te nemen.

Het is veelzeggend dat ook Crevits gisteren begrip toonde voor haar West-Vlaamse collega Bogaert. 'De grote rijkdom van onze partij is dat we bruggen proberen te bouwen tussen rechts en links. Het discours van Hendrik past daarin.'

Simon Andries

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream