17 mei 2018

De nationale betoging: wat zal u waar merken?

 

De drie grote vakbonden ABVV, ACV en ACLVB betogen vandaag in Brussel om een vuist te maken tegen de pen­sioenplannen van de regering. De vakbondslui, die zo'n 50.000 betogers verwachten, vertrekken om 11 uur aan het Brusselse Noordstation. De betoging zal ook voor hinder zorgen in de rest van Vlaanderen. Hieronder een overzicht.

De Lijn: Wie met de bussen en trams van De Lijn naar het werk pendelt, kan heel wat hinder verwachten, vooral in de steden. Hoeveel chauffeurs er afwezig zullen zijn, is onduidelijk. De Vlaamse vervoersmaatschappij test voor het eerst de gegarandeerde dienstverlening, waarbij drukke assen beter bediend worden. Al blijft het nog afwachten of dat de dienstverlening drastisch zal verbeteren. Ook bij de Brusselse MIVB verwacht men ernstig verstoorde lijnen, en net als bij De Lijn vraagt men de reizigers om zich 's morgens te informeren, onder meer via de website.

NMBS: Bij het spoor wordt weinig tot geen hinder verwacht. De NMBS legt zelfs ­extra treinen in om de horden betogers naar Brussel te vervoeren.

Onderwijs: De vier onderwijsvakbonden roepen op tot een massale deelname aan de betoging. Tientallen scholen zullen de deuren dan ook sluiten. Indien er genoeg personeel is, moet de school wel in opvang voorzien, zegt Vlaams onderwijsminister Hilde ­Crevits (CD&V). “Indien dergelijk toezicht niet mogelijk is, kan het schoolbestuur ­beslissen om de school te ­sluiten, en moeten de ouders daarover ­geïnformeerd worden”, zegt ze. Ook bij sommige crèches is hinder mogelijk.

Bpost: Voor de postbezorging verwacht het postbedrijf “her en der” verstoorde bedeling, die vooral regionaal grote ­verschillen kan vertonen. De krantenbezorging zou vlekkeloos moeten verlopen.

Vuilnisophaling: Ook de vuilnisophaling kan problemen ondervinden, maar ook hier zullen er regionale verschillen zijn. Zo verwacht men al zeker hinder in Oost-Vlaanderen en in de regio rond Leuven.

Gemeenteloketten: Bij verschillende gemeenteloketten zal minder personeel opdagen dan voorzien, maar men houdt voorlopig geen rekening met gesloten loketten. (tvb)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream