19 juli 2018

De revival van snit en naad

 

Oude of kapotte kledingstukken? Steeds vaker krijgen ze een nieuw leven, want het loopt storm voor cursussen en workshops waar je leert retoucheren. Een garantie op werk - want wie géén cursus gevolgd heeft, kan vaak zelfs geen knoop meer aannaaien.

Vanaf volgend schooljaar kan je in de opleiding naaien in het secundair volwassenenonderwijs kiezen voor een nieuwe module: 'Retouches en herstellingen'. Dat maakte Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits gisteren bekend. Die cursus komt bovenop de talrijke opleidingen tot retoucheur of retoucheuse die er al zijn - en reken maar dat die razend populair zijn. Ook Veritas geeft workshops om te leren hoe het moet.

De reden is simpel: recycleren is in. Duurzaamheid is het modewoord, ook als het over kleren gaat. "Je ziet nu overal retouchezaken opduiken en de uitbaters kunnen daarvan leven", zegt de Gentse mode-experte Miet Crabbé. "Het kadert in de trend waarin ook de Repair Cafés passen. Daar kan je alle kapotte spullen laten herstellen, van kleding over meubels tot elektro. Ook 'swishing' - kleren ruilen - is populair. Veel kleren zijn erg goedkoop en we zijn ze allemaal snel beu. Er ontstaat dus een groot tweedehandscircuit." En die broeken of blouses moeten vaak een klein beetje versteld worden om perfect te passen. Crabbé: "Het valt me ook op dat retoucheuses jonger zijn dan vijf jaar geleden, toen het allemaal vrouwen van middelbare leeftijd waren."

Franjes en kwastjes

In de Vlaamse centra voor volwassenenonderwijs waren er vorig jaar ruim 2.100 inschrijvingen voor de cursus naaien. Jonge meisjes maken ook steeds vaker hun eigen kledij. Linda Van Waesberge, styliste en modekenner: "Het is heel hip om kleren te 'customizen' om je persoonlijkheid te benadrukken, met allerlei lintjes, franjes, kralen en kwastjes. Voor retoucheurs is er dus overal werk: bij merken, in winkels, in ateliers of in hun eigen zaak." Crabbé beaamt: "Als je een beetje van aanpakken weet, kan je van retoucheren zéker je beroep maken."

"Elke week 50 klanten"

Katleen Verbruggen uit Boortmeerbeek begon zeven jaar geleden met retoucheren. Eerst in haar keuken, daarna in haar omgebouwde garage. Intussen heeft ze haar eigen kledingzaak Mimate, maar als er geen klanten zijn in de winkel, is ze bezig met retouches - en óf ze daarmee de handen vol heeft. "Ik werk van vijf uur 's morgens tot zes uur 's avonds. Wekelijks heb ik 50 tot 60 klanten, alleen al voor retouches. Nooit gedacht dat het zo'n vaart zou lopen toen ik begon met die naaimachine in mijn keuken."

Mode-experte miet crabbé - LIEVE VAN BASTELAERE  -  SVEN PONSAERTS

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream