16 april 2018

Elke leerling zijn eigen paspoort

 

Pure kafka is het soms. “Ik ken verhalen genoeg van mensen met kinderen met dyscalculie of dyslexie”, zegt Vlaams Parlementslid Jo De Ro (Open VLD). “Die zijn ­vreselijk gefrustreerd omdat ze bijna elk jaar opnieuw met hun attest moeten leuren om de juiste steun te krijgen. Daar moest iets aan gebeuren.”

Het pas gestemde decreet Leerlingenbegeleiding moet voortaan beterschap brengen. Dat ­bepaalt dat scholen en CLB's straks informatie over de leerling kunnen uitwisselen. Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits spreekt zelf over een leerlingen­paspoort. “Vandaag houden scholen en CLB's heel wat informatie bij, maar die wordt telkens anders bewaard. Dat zorgt ervoor dat die gegevens versnipperd zijn, waardoor het onduidelijk is waar een leerling recht op heeft. Een leerlingenpaspoort of een elektronisch leerlingendossier reist mee met de leerling.”

Helemaal van nul moet de administratie niet beginnen. “Het CLB beheert nu al een elektronisch platform, maar dat zou nog verder kunnen worden uitgebouwd”, zegt Crevits. “Dat proces is nu ­lopende.”

De voordelen liggen voor de hand: minder administratieve rompslomp en minder dubbel werk. “Dat was echt wel nodig”, zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA). “Nu houdt het CLB een dossier bij, houdt de school een dossier bij, houdt de zorgcoördinator een dossier bij. En veel van die informatie loopt gewoon dubbel.”

Privacy

Big brother op de school­banken mag het systeem niet worden. De leerlingen hebben recht op hun privacy en kunnen vragen om bepaalde zaken niet te registreren. “Niemand is geïnteresseerd of een leerling toen hij vijf was eens een andere kleuter heeft gebeten”, zegt Daniëls.

De nadruk ligt op de leermoeilijkheden. Vlaams Parlementslid Kathleen Helsen (CD&V) stelt dat vooral de leerkrachten de vruchten van het systeem zullen kunnen plukken. “Die zullen met één muisklik kunnen kijken wat hun leerlingen nodig hebben. Pure tijdswinst.”

Tegen 1 januari 2019 moet het systeem af zijn. Dan wordt het decreet van kracht.

Arnout Gyssels

Copyright © 2018 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream