16 april 2018

Elke leerling zijn eigen paspoort

 

Hasselt. Elke school heeft bakken informatie over zijn leerlingen, maar als die van school veranderen, verhuist die informatie niet mee. Gevolg: een hoop overbodig werk voor de nieuwe school en een hoop frustratie voor de leerling en zijn ouders. Daar wil minister van Onderwijs Hilde Crevits met een “leerlingenpaspoort” een mouw aan passen.

Pure kafka is het soms. “Ik ken verhalen genoeg van mensen met kinderen met dyscalculie of dyslexie”, zegt Vlaams Parlementslid Jo De Ro (Open VLD). “Die zijn vreselijk gefrustreerd omdat ze bijna elk jaar opnieuw met hun attest moeten leuren om de juiste steun te krijgen. Daar moest iets aan gebeuren.”

Het pas gestemde decreet Leerlingenbegeleiding moet daaraan tegemoetkomen. Dat legt vast dat scholen en CLB's informatie over de leerling kunnen uitwisselen. Daarop baseert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zich voor wat ze een leerlingenpaspoort noemt. “Vandaag houden scholen en CLB's heel wat informatie bij, maar die wordt telkens anders bewaard”, zegt ze. “Dit maakt dat die gegevens versnipperd zijn, waardoor het onduidelijk is waar een leerling recht op heeft. Zo'n leerlingenpaspoort of een elektronisch leerlingendossier reist mee met de leerling.”

Dubbel

Helemaal van nul moet de administratie niet beginnen bouwen. “Het CLB beheert nu al een elektronisch platform, maar dit zou nog verder uitgebouwd kunnen worden”, zegt Crevits. “Dat proces is nu lopend.”

De voordelen liggen voor de hand: minder administratieve rompslomp en minder dubbel werk. “Dat was echt wel nodig”, zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA). “Nu houdt het CLB een dossier bij, houdt de school een dossier bij, houdt de zorgcoördinator een dossier bij. En veel van die informatie loopt gewoon dubbel.”

Privacy

Big Brother op de schoolbanken mag het systeem zeker niet worden. De leerlingen hebben recht op hun privacy en kunnen vragen om bepaalde zaken niet te registreren. “Niemand is geïnteresseerd dat deze of gene leerling toen hij vijf was een andere kleuter heeft gebeten”, zegt Daniëls.

De nadruk ligt echt op de leermoeilijkheden. Volgens Vlaams Parlementslid Kathleen Helsen (CD&V) gaan vooral de leerkrachten de vruchten kunnen plukken van het systeem. “Die zullen met één muisklik kunnen kijken wat hun leerlingen nodig hebben. Pure tijdswinst.”

Uiterlijk tegen 1 januari 2019 moet het systeem af zijn. Dan gaat het nieuwe decreet van kracht.

Arnout GYSSELS

Copyright © 2018 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream