17 mei 2018

High fives, gejuich en een erehaag: scholen zien Koning Filip graag komen

 

Koning Filip heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert. De vorst kwam er duaal leren promoten, waarbij leerlingen drie dagen per week meedraaien in een bedrijf.

Honderden enthousiaste kinderen met tricolore vlaggetjes bezorgden koning Filip gisteren een warm onthaal toen die om 8.45 uur stipt in zijn gepantserde Mercedes arriveerde op de vernieuwde centrumcampus van de Scholengroep Sint-Rembert. De vorst bracht er een bezoek aan onder meer de gloednieuwe ateliers mechanica van het VTI, het labocomplex en de schoolhoeve van het VLTI.

“Beetje stress”

Tijdens zijn bezoek sprak de koning met verschillende leerlingen, onder wie de zeventienjarige Simon Newinski uit Zwevezele. Hij mocht een aluminium wisselstuk draaien terwijl de vorst toekeek. “Ik was toch net iets meer gestresseerd dan anders”, lacht Simon, die automechanica volgt. “Het was de eerste keer dat ik de koning ontmoette.”

Ook met de vijftienjarige Brecht Matte uit het derde jaar Mechanische Technieken sloeg de koning een praatje. “Ik legde hem de werking van onze nieuwe machines uit. Hij leek mij zeer geïnteresseerd in wat we hier doen”, zegt Brecht.

In het hoofdgebouw langs de Bruggestraat ging de koning in gesprek met tien leerlingen uit de derde graad van het college, het VTI, Sivi en het VLTI. Ze hadden het onder meer over duaal leren, een onderwijssysteem waar de Scholengroep Sint-Rembert vanaf volgend jaar mee van start gaat. “Bij duaal leren draaien de leerlingen drie dagen per week op de werkvloer van een bedrijf mee”, zegt algemeen directeur Ann Stael van de Scholengroep Sint-Rembert. “Een groot verschil met de klassieke blokstages in het technisch en beroepsonderwijs.”

In de VLTI-schoolhoeve Het Lindenhof langs de Ruddervoordestraat bracht de koning een bezoekje aan de stallen. Teeltoverste Mathijs Vandewalle, die met zijn gezin in Het Lindenhof woont, mocht de koning rondleiden. “We hebben hier een honderdtal koeien en een vijftigtal zeugen om de leerlingen de basistechnieken van de veehouderij bij te brengen”, zegt Matthijs.

Omwille van de hygiëne moest de vorst voor het bezoekje aan de biggenstal een wit beschermingspak aandoen. Titelvoerend burgemeester en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kreeg er zelfs een biggetje in de handen gestopt.

De koning ging niet met lege handen naar huis. De driejarige kleuter Juliëtte schonk hem een mandje met aardbeien, die in de serres van het VLTI gekweekt werden.

Arne Franck

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream