12 september 2017

'Hogescholen en universiteiten leveren prima werk'

 

Het Vlaamse hoger onderwijs is kwaliteitsvol. Dat stelt de Nederlands-Vlaamse Accreditatie- organisatie na de zogeheten instellingsreviews. Twee hogescholen tekenen naar verluidt wel bezwaar aan tegen hun rapport.

Het hoger onderwijs levert goed werk af. Dat meldt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) na de eerste ronde van de instellingsreviews. Daarbij werden hogescholen en universiteiten door een team van internationale experts bezocht en doorgelicht en nadien moeten ze zelf instaan voor de kwaliteit en de publieke verantwoording hiervan. Vier universiteiten en tien hogescholen kregen een positief advies. Een andere hogeschool en de UHasselt kregen een positief oordeel met voorwaarden voorgeschoteld. Nog eens twee hogescholen, naar verluidt de Hogere Zeevaartschool en Thomas More, krijgen voorlopig geen rapport. Zij zouden, maar willen dit niet bevestigen, een bezwaar hebben ingediend.

Er zijn geen consequenties verbonden aan de rapporten. Het gaat om een nulmeting. Wel stelt de NVAO dat de instellingen in de toekomst zelf verantwoording moeten afleggen en informatie over de kwaliteit van hun opleidingen op een duidelijke manier beschikbaar maken voor het grote publiek. "Hierin moeten nog stappen worden gezet", stelt Ann Verreth, vicevoorzitter van de NVAO. "Maar studenten kunnen met een gerust hart starten aan het nieuwe academiejaar. De kwaliteit van het hoger onderwijs in Vlaanderen is zonder meer goed te noemen."

In 2014 stuurde de toenmalige KU Leuven-rector Rik Torfs aan op een herziening van de kwaliteitszorg in het hoger onderwijs. Hij wilde komaf maken met de tijd- en geldverslindende visitaties, waarbij elke opleiding apart werd doorgelicht. Een instellingsreview, waarbij dus de hele instelling wordt beoordeeld, moest voor minder administratieve druk zorgen en een besparing van enkele miljoenen euro's opleveren.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelt dat er in Vlaanderen en Nederland "een internationaal toonaangevend stelsel van kwaliteitszorg" is ontwikkeld. "Het rapport van de NVAO bevestigt zwart op wit de hoge kwaliteit van ons hoger onderwijs. De rapporten tonen tegelijk aan dat onze instellingen hoger onderwijs maatschappelijke thema's zoals diversiteit en globaliteit al hoog op de agenda plaatsen. Dat is een belangrijke vaststelling."

REMY AMKREUTZ

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream