13 juni 2018

Leerkrachten moeten klaslokalen opruimen terwijl asbest verwijderd wordt

 

Leerkrachten van de Heilig Hartschool vrezen voor hun gezondheid. Begin juli wordt een dakgoot verwijderd die mogelijks asbest bevat, terwijl de leerkrachten de lokalen moeten komen opfrissen. Volgens de directie zijn er nog geen afspraken gemaakt.

Tijdens de jaarlijkse klusjesweken komen de leerkrachten en enkele vrijwilligers de kleuter- en lagere school Heilig Hart aan Tereken opfrissen voor de start van het schooljaar. Iets wat ze doorgaans met veel plezier doen, alleen maken de geplande werken aan een dakgoot op de speelplaats hen ongerust.

Negatief advies

De preventieadviseur raadde aan tijdens de werken niemand toe te laten op de speelplaats. De dakgoot van het oude schoolgebouw bevat hoogstwaarschijnlijk asbest. Tijdens de werkzaamheden zouden er brokstukken naar beneden kunnen vallen, waarbij kankerverwekkende asbestvezels kunnen vrijkomen.

De directie negeerde volgens de leerkrachten dat advies en dwingt hen te komen helpen tijdens de werkzaamheden. “Het is goed dat asbest verwijderd wordt, maar we maken ons zorgen dat wij eraan blootgesteld zullen worden”, reageren enkele leerkrachten, die anoniem willen blijven.

“Sommige leerkrachten nemen zelfs hun kinderen mee omdat ze geen opvang hebben. De klusjesweken zouden daarom dit jaar beter uitgesteld worden, ook al zijn er dan mogelijks meer leerkrachten met vakantie. Wij willen zeker helpen om het schooljaar fris te kunnen starten, maar niet ten koste van onze eigen gezondheid. Het is echter niet de eerste keer dat de directeur zijn zin doordrijft: zijn wil is wet.”

Directeur Bavo Schelfaut ontkent dat er al afspraken gemaakt zijn over de klusjesweken. “We zitten pas volgende week samen voor concrete afspraken. Voorlopig zijn er enkel in augustus enkele momenten gepland waarop we samen het nieuwe schooljaar voorbereiden. Het is bovendien nog niet zeker of er effectief asbest in de afvoer zit, onze dakwerker gaat dat nog controleren voordat de werken starten.”

Niet verplicht

De woordvoerder van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaat niet in op dit concrete dossier, maar stelt dat een directeur of schoolbestuur personeelsleden niet kan verplichten om de schoolgebouwen te onderhouden of te verfraaien.

Mattias Goossens

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream