11 januari 2018

Leerlingen en bedrijven enthousiast over duaal leren op de werkvloer

 

De bedrijven vragen financiële stimulansen voor het duaal leren, waarbij leerlingen op de werkvloer van de praktijk kunnen proeven. Dat is gebleken tijdens een bezoek van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan Daikin waar twee jongens duaal leren.

“Bij het duaal leren zijn onze leerlingen tot tien uur per week op de werkvloer in de bedrijven. Het is geen stage en ook geen deeltijds leren dat zich beperkt tot het beroepsonderwijs. Ze gaan op de werkvloer met lesgevers aan de slag. Op school is het een gesimuleerde omgeving, terwijl ze in de bedrijven meteen de theorie kunnen toepassen”, zegt schooldirecteur Frank Travers van Petrus en Paulus.

De bedrijven zien de jongeren graag komen. Daikin airconditioning en Metagenics voedselsupplementen zijn maar wat blij met leerlingen van de nieuwe richting elektromechanische technieken. Er is een krapte op de arbeidsmarkt en ze leren zo hun toekomstige arbeiders nu al kennen.

“Bij Metagenics helpen we mee met het onderhoud van de machines en analyseren we schema's”, zegt leerling Brent Caroen (16). “Bij Daikin doen we dan weer aan persluchtdetectie en zorgen we voor oliewissels en thermografisch onderzoek. We zien nu beter wat we later zullen doen als we aan de slag zouden gaan als onderhoudstechnieker. Ik zou hier meteen willen werken. Dit smaakt echt naar meer.”

Ook medeleerling Owen Verhaeghe (17) is enthousiast. “We zijn heel erg gemotiveerd. Het is een perfecte combinatie, want alles wat we op school zien, kunnen we hier meteen toepassen.”

De leerlingen krijgen begeleiding op de werkvloer en de twee betrokken Oostendse bedrijven zijn positief over het duaal leren. “Die twee jongens pakken deze nieuwe manier van leren met passie aan en als het zo doorgaat, mogen ze hier aan de slag”, zegt Daikin-topman Frans Hoorelbeke. “Dit is een waardevol project, want we kunnen het onderwijs nu beter afstemmen op de industrie waardoor de afgestudeerden beter inzetbaar zijn. Er is namelijk een grote behoefte aan technische profielen. Wij hebben investeringen gedaan in infrastructuur en stellen ook mensen ter beschikking. Dat kost ons 80.000 euro. We nemen op deze manier een deel van de onderwijstaak op ons en daar zou een financiële compensatie tegenover moeten staan om ook andere bedrijven in die richting te stimuleren. We doen volgend jaar zeker opnieuw mee.”

Minister Hilde Crevits kreeg van de jongeren een rondleiding en een demonstratie. “Dit duaal leren is ideaal voor wie voltijds school lopen geen optie is, maar toch een diploma secundair onderwijs wil halen”, zegt ze.

“Bedrijven snakken naar technisch goed geschoolde mensen en de werkvloer werkt motiverend voor de jongeren. Bedrijven vragen een stuk compensatie en dat kan via drie maatregelen, waaronder de ondersteuning voor mentoren. Maar anderzijds moeten we ook kijken naar Duitsland en Zwitserland waar we deze ideeën haalden. Daar investeren bedrijven en betalen ze de jongeren ook. We hebben hier nog een hele weg af te leggen.”

Edwin Fontaine

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream