19 mei 2017

Leerlingen stampen Collegefestival uit de grond

 

WAREGEM. Het Heilig-Hartcollege organiseert op 24 mei de eerste editie van het Collegefestival. De school ruilt voor één dag het gewoonlijk curriculum in voor alternatieve lessen en workshops en de speelplaats wordt omgebouwd tot een festivalterrein. Een 20-tal leerlingen werkt binnen het vak Vrije Ruimte aan de voorbereidingen. Leerkrachten en projectleiders Carmen Deweer en Wouter Vanluchene vertellen meer.

“Het college organiseerde in het verleden al om de zes jaar een alternatieve lesdag. Wij wilden die in een nieuw jasje steken”, vertelt Carmen Deweer. “Dat leerlingen zouden meewerken aan de organisatie van het festival, was voor ons heel belangrijk. Daarom organiseerden we vorig jaar al sollicitatiegesprekken.”

“We hebben gelukkig niemand moeten weigeren bij de sollicitaties”, lacht Wouter. “Het feit dat ze op vrijwillige basis op dit project toegestapt zijn, toonde voor ons hoe groot hun inzet en engagement was. De goesting was er. En dat hebben we het voorbije schooljaar mogen merken. Zelfs in het weekend overlaadden ze ons soms met mailtjes en telefoontjes met nieuwe voorstellen.”

“Leerlingen uit de handelsrichting waren zo enthousiast dat ze zich zonder het vak Vrije Ruimte ook hebben opgegeven voor dit project”, vertelt Carmen Deweer trots. “Leerlingen uit de andere richtingen krijgen eveneens ruimte om hieraan te werken, maar zij nemen dit bovenop een volledig curriculum.”

Twee werkgroepen van telkens een tiental leerlingen komt samen op maandag- en donderdagnamiddag. De leerlingen moeten op zoek naar sponsors, moeten foodtrucks contacteren, workshops organiseren … “Het is voor hen één grote les in hoe je iets organiseert van A tot Z”, zegt Wouter. “En voor ons is het ook een leerschool”, vult Carmen aan. “We blijven bijleren.”

Daarvoor werkte het Heilig-Hartcollege ook samen met hogeschool Vives. Ze nodigden hoogleraar en eventmanager Jelle Lipkens uit. Hij gaf een lezing aan de leerkrachten en leerlingen, zodat ze met een volle bagage aan informatie konden beginnen aan het project.

“We zitten echt met een heel sterk team”, glundert Wouter. “We hebben leerlingen uit elke richting, met heel uiteenlopende kwaliteiten: we hebben creatieve mensen, we hebben een hoop doeners, we hebben denkers … Ze vullen elkaar heel goed aan en dat is een droom om mee samen te werken.” De dag zelf zal dat ijzersterk team vooral moeten rondhollen en stressen. “Dat hopen we toch”, zegt Wouter. “Zo kunnen we genieten van alles dat rondom ons gebeurt. De leerlingen hebben er ook zelf voor gekozen niet deel te nemen aan de activiteiten en de workshops die dag, maar wel mee te werken als crew.”

“Zij zien dat ook wel zitten”, voegt Carmen eraan toe. “Ik denk niet dat ze er rouwig om zijn. Ze hebben hun verantwoordelijkheid opgenomen en nu willen ze tot de laatste loodjes alles tot een goed einde brengen.”

Heel veel problemen kwamen de leerlingen niet tegen op hun pad. “Sommigen van ons waaronder mezelf hebben al ervaring met eventmanagement”, vertelt Emiel Coucke (19). “Marie (Van Deynse),Tim (van Nes) en ik helpen ook elk jaar met de organisatie van het Bal van College en ook de 100 dagen heb ik helpen op poten zetten. Voor het Collegefestival hebben we meer dan 160 workshops in de aanbieding, dus dat vroeg wel wat werk.”

De dag zelf zal het college ook een poging wagen om een record te verbreken, maar meer mochten ze daarover nog niet kwijt. “Ook hopen we minister van Onderwijs Hilde Crevits hier te mogen ontvangen. En naast talent van eigen grond op het podium, willen we ook nog graag een grote naam.”

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream