10 oktober 2018

Leerlingen vinden nieuwe juf online

 

De leerlingen van 5A uit het Sint-Norbertusinstituut in Antwerpen-Noord zaten enkele weken zonder vaste leerkracht. In september gaf hun juf er de brui aan omdat ze besloten had nog verder te studeren. De school ging vervolgens op zoek naar een vervanger, maar vond maar geen opvolging. Daar bracht Facebook verandering in.

De 16 leerlingen namen zelf het heft in handen. In een handgeschreven open brief prijsden ze zichzelf aan. "Onze school is fantastisch en je krijgt een gratis drinkbus van onze directrice", klonk het. Enkele ouders verspreidden de brief vervolgens via Facebook, en met succes. Na amper één dag stapten er al twee kandidaat-leerkrachten naar de school. Eén van hen, de 21-jarige Lotte uit Beerse, mag donderdag al starten in de klas.

De situatie is herkenbaar voor vele scholen. De VDAB telde nog nooit zoveel openstaande vacatures. "Eind augustus 2018 waren er 1.246 vacatures in het onderwijs, bijna dubbel zoveel als de 632 vacatures van augustus vorig jaar", zegt Nina Van den Driessche van VDAB. "En in realiteit zijn het er wellicht nog veel meer, want dit zijn alleen de officiële vacatures bij de VDAB. De meeste scholen zoeken eerst zélf naar een leerkracht."

Lerarenplatforms

Minister van Onderwijs Hilde Crevits ziet een oplossing in de lerarenplatforms die begin oktober werden opgestart: een nieuw samenwerkingsverband tussen scholen die in elkaars omgeving liggen. Leden van zo'n platform kunnen afwezige leerkrachten vervangen, maar ze kunnen ook de plaats innemen van een ervaren leerkracht die zelf kiest voor een andere opdracht. "Dat is een mooi initiatief en wij doen daar aan mee, maar de poule moet wel nog gevuld geraken, dat lukt nog niet van dag één", zegt Iris Smekens, directrice van Sint-Norbertus. "Wij zien ook liever een leerkracht die echt zelf kiest voor deze school met veel diversiteit en voor onze leeropvattingen, maar daar gaat zo'n platform volledig aan voorbij."(DILA)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream