19 mei 2017

Lesgeven aan vijftien zesjarigen, is dat niet wat veel?

 

Brussel. Zesjarigen kunnen vanaf 2018 initiatiegroepslessen voor een instrument volgen. Voordien was muziekonderwijs pas mogelijk vanaf acht jaar, en kinderen moesten dan meteen notenleer volgen - wat nu dus met twee jaar wordt uitgesteld.

Dat is een van de beslissingen uit het nieuwe ­decreet rond het deeltijds kunstonderwijs (DKO) van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Directies van muziekacademies waren al langer ­vragende partij om de startleeftijd te ­verlagen. Toch hebben ze nu twee ­bedenkingen.

'Wie moet die lessen geven?', vraagt Paul Voet zich af. Hij is voorzitter van de vereniging voor directeurs muziek, woordkunst en dans. 'En hoe moeten we die lessen praktisch inrichten met vijftien leerlingen per groep?' Dat is een vereiste van het decreet. 'Voor specifieke lessen is twee of drie kinderen het maximum. We verwel­komen het ambitieuze plan, maar moeten kwaliteit kunnen ­bieden.'

'DKO-leraren volgen een lerarenopleiding', zegt Thomas De Baets, coördinator muziek­pedagogie aan Luca School of Arts campus Lemmens. 'Iedere muziekleraar zou dus competent moeten zijn om ook aan zes­jarigen les te geven.'

Minister Crevits maakt zich sterk dat elke extra leerling in de groepslessen extra middelen zal opleveren. 'De academies die nu al muziekinitiatie aanbieden, financieren dat nu zelf. Vlaanderen zal dat ­overnemen.' (myde)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream