10 november 2017

Meer vlees? Dan ook meer groenten!

 

KORTRIJK. Rhizo Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen zet voortaan in op gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Bovendien bouwt de directie aan een nieuw schoolrestaurant. Al die veranderingen in de refter zorgden voor gemor bij de leerlingen, want zij bleven letterlijk op hun honger zitten. De directie had wel oren naar de klachten en stuurde na de herfstvakantie al bij.

Cateraar Scolarest startte dit jaar met een nieuw eet-leer-leefconcept. “Dat concept zet in op gezonde, evenwichtige voeding met veel variatie”, legt directeur Franceska Verhenne uit. “In het nieuwe concept was er in tegenstelling tot vroeger geen tweede portie vlees meer beschikbaar. Daar kwam heel wat reactie op. Vooral de oudere jongens, die veel aan sport doen, konden zich niet vinden in de beperking tot één stuk vlees”, weet Franceska. “Er kwamen ook bezorgdheden van leerlingen en daaruit voortvloeiend ook van ouders. Bij Rhizo zijn we bereid om te luisteren en dus vroegen we Scolarest om naar de ouderraad te komen en hun concept uit te leggen, want een goed debat begint bij de juiste informatie. Ook een diëtiste kwam duiding geven rond het concept.”

Op vraag van de ouderraad kwam er ook nog een kleinere vergadering om het concept op maat van de school aan te passen. “De ouders vonden het belangrijk om verder in te zetten op variatie en gezonde en evenwichtige voeding, maar het uitsluiten van een tweede portie vlees bleef moeilijk.”

Boven de aanbevolen hoeveelheid

Uit het overleg ontstond een compromis. Een tweede portie vlees is enkel mogelijk als de leerlingen ook extra groenten vragen. “De leerlingen kunnen trouwens kiezen tussen verschillende soorten groenten, zowel warme als koude. Daarvan kunnen ze altijd bijnemen. Ook van aardappelen, rijst en pasta’s is er een ruim aanbod en daar staat geen beperking op.”

“Wij willen als school sensibiliseren rond gezonde voeding met veel variatie en inzetten op het eten van meer groenten en minder vlees. Minister Hilde Crevits bracht een brochure uit rond gezond eten op school en volgens die info zitten we nog altijd een beetje boven de aanbevolen hoeveelheid vlees per leerling.”

Na de herfstvakantie werd gestart met het compromis-concept. Er werd alvast positief gereageerd op de luisterbereidheid en de aanpassingen van Rhizo en Scolarest.

Door Els Deleu

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream