3 oktober 2013

Minister pakt gevaarlijke fietspaden aan

 

De steden en gemeenten uit de regio Mechelen-Lier worden niet vergeten in het tweede 'Integraal Fietsinvesteringsprogramma' van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). Onder andere de Jubellaan, Leuvensesteenweg en Antwerpsesteenweg in Mechelen staan op de lijst. Ook langs de N17 in Sint-Amands wordt eindelijk de onveilige verkeerssituatie voor fietsers aangepakt.

Vlaams minister Crevits stelde haar nieuwe plannen tot 2015 voor, waaronder 516 fietsprojecten verspreid over Vlaanderen. Ze staan samen voor een investering van minstens 300 miljoen euro. In Mechelen staat de herinrichting van de Jubellaan in functie van de fietspaden op de agenda, naast de aanleg van fietspaden langs de Leuvensesteenweg en een complex met brug aan de Antwerpsesteenweg.

 

Eerst stationsbuurt

 

"De Jubellaan staat gekend als een 'zwart punt': de weg nodigt niet enkel uit tot veel te snel rijden maar is ook erg gevaarlijk voor zwakke weggebruikers - zowel fietsers als voetgangers. Stad Mechelen vroeg het Vlaams Gewest in het verleden al meermaals om een heraanleg, we zijn dus maar wat blij dat nu budgetten vrijgemaakt worden om deze problemen aan te pakken", zegt schepen voor openbare werken Bart De Nijn (N-VA)."Al zal de heraanleg nog even op zich laten wachten, we moeten immers eerst de werken aan de stationsbuurt achter de rug hebben."De dossiers Antwerpsesteenweg en Leuvensesteenweg kunnen mogelijk sneller gerealiseerd worden. "Daar worden nu de plannen en ontwerpen uitgewerkt", klinkt het.

 

Levensgevaarlijk

 

In Lier brengt Crevits goed nieuws over de heraanleg van het fietspad langsheen de N14-Mechelsesteenweg tussen Lier en Duffel. "Langsheen deze weg ligt nu nog het klassieke fietspad, enkel van de rijweg afgescheiden door een stippellijn. Bovendien is de weg er in zeer slechte staat, levensgevaarlijk voor de vele fietsers tussen Lier en Duffel", zegt schepen Bert Wollants (N-VA). "Een nieuw fietspad, voldoende gescheiden van de rijweg, zal eindelijk voor meer comfort en veiligheid voor tweewielers zorgen." Ook langs de Lierse Ring wordt een kruispunt fietsveiliger gemaakt, in Heist-op-den-Berg worden de vrijliggende fietspaden langsheen de N15 breder gemaakt. In Sint-Katelijne-Waver wordt geïnvesteerd in een verkeerswisselaar met brug aan de N14-Liersesteenweg.

 

Huizen daveren

 

Ook Sint-Amands krijgt een deel van de koek. Daar wordt geld vrijgemaakt voor de aanleg van vrijliggende fietspaden langsheen de Dendermondsesteenweg/Provincialeweg (N17). "Op de N17 zijn meerdere problemen: op het eerste deel van de weg ligt de rijbaan zo slecht dat de huizen daveren. Ook de kruispunten zijn er onveilig. Op het tweede deel, richting kruispunt De Haan, moeten nieuwe fietspaden aangelegd worden en daar maakt de minister nu geld voor vrij", zegt burgemeester Peter Van Hoeymissen (CD&V). "Dat juichen wij vanzelfsprekend toe, maar volgens ons is het eerste stuk van de N17 -tussen de bewoning- dringender aan vernieuwing toe én zal de investering hier ook kleiner zijn. Heel wat schoolkinderen moeten hier dagelijks langs een levensgevaarlijk fietspad en kruispunt, we moeten snel ingrijpen. Daarom stelde ik de hogere overheid de vraag de toegelaten snelheid tijdelijk te verlagen van zeventig kilometer per uur naar vijftig kilometer per uur én de bevoegdheid om als burgemeester een deel van het fietspad langsheen de N17 af te sluiten wanneer het bijvoorbeeld bij vriesweer té gevaarlijk wordt voor fietsers."Tot slot plant Crevits de aanleg van enkele ontbrekende delen van de 'fietssnelwegen', zoals deze langsheen de spoorlijn 54 in Puurs en Willebroek.

 

 © Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream