20 oktober 2017

OLVH is pilootschool ‘Play it safe’

 

SINT-ANDRIES. Het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut kreeg tijdens ‘Restart a Heart Day’, de Europese sensibiliseringsdag rond plotse hartstilstand, Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) over de vloer. De Play if Safe-game werd er voorgesteld waarmee jongeren op smartphone en tablet kunnen oefenen op reanimatie en EHBO.

Daarnaast was het OLVH ook geselecteerd voor het proefproject van Heartsaver. Die vzw rust Vlaamse scholen via crowdfunding uit met een AED-reanimatietoestel. “Volgens de eindtermen zijn scholen nu verplicht om leerlingen minstens een notie van reanimatie en EHBO bij te brengen. Hier in OLVH is het al sinds jaar en dag de gewoonte dat ze gedurende hun opleiding een aantal keer EHBO-lessen krijgen, en in onze afdeling Spes Nostra zitten die lessen zelfs verwerkt in het leerplan. Ook onze leerkrachten worden bijgeschoold om in geval van nood snel te kunnen optreden”, zegt directeur Nathalie Vanderiviere.

Yente Van Geluwe (18) en Amber Lowyck (19), allebei uit het zevende specialisatiejaar thuis- en bejaardenzorg, bewezen vorig schooljaar al het nut van die lessen op school: Yente wist een drama te voorkomen toen een bejaarde dame tijdens een bezoekje aan de school onwel werd, Amber kwam koelbloedig tussen toen haar broer thuis een hartaanval kreeg. Terwijl haar mama de hulpdiensten belde, legde zij hem in stabiele zijligging. “Hij had problemen met zijn vriendin en op het werk, en was daardoor opgejaagd. Ik zag hoe hij plots naar zijn hart greep. Het volgende moment lag hij op de grond”, vertelt Amber, die de week erop haar EHBO-examen zou afleggen. “Ik wist dus wat er moest gebeuren, en daardoor is het gelukkig nog goed afgelopen”, zegt ze. (WK)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream