13 augustus 2018

Online witte lijst voor alle erkende opleidingen hoger onderwijs

 

Om erkende diploma’s hoger onderwijs uit te reiken, moeten universiteiten, hogescholen en andere instellingen in Vlaanderen voldoen aan hoge kwaliteitseisen. De afgelopen jaren was er geregeld discussie over onderwijsinstellingen die diploma’s uitreiken, maar die niet erkend zijn. Om die onduidelijkheden weg te werken en de informatie over alle erkende opleidingen toegankelijk te maken voor iedereen, lanceert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een compleet vernieuwde versie van de online witte lijst voor alle erkende opleidingen in het hoger onderwijs. Op www.hogeronderwijsregister.be krijg je een eenvoudig overzicht van alle opleidingen en onderwijsinstellingen in het Vlaamse hoger onderwijs waarvan de kwaliteit is aangetoond. Dat is belangrijk voor elke student die een opleiding start, om te weten of het te behalen diploma op het einde van de rit ook erkend zal worden. De website is ook beschikbaar in het Engels voor buitenlandse studenten en werkgevers.

Op de vernieuwde website www.hogeronderwijsregister.be vind je eenvoudig alle opleidingen en instellingen in het Vlaamse hoger onderwijs waarvan de kwaliteit is aangetoond. De site kwam tot stand in overleg met de hogescholen, universiteiten, Vlaamse Vereniging voor Studenten en de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). De afgelopen jaren waren er geregeld gevallen van instellingen die opleidingen aanbieden, maar waar geen erkend diploma voor bestaat. Om die onduidelijkheid weg te werken, werd deze website ontwikkeld. Voor iedere aangeboden opleiding en instelling toont de website de opeenvolgende accreditaties en instellingsreviews. Dit zorgt ervoor dat iedere bezoeker die interesse heeft in ons hoogstaand hoger onderwijs de informatie over de erkenning en de kwaliteit van de instelling en/of opleiding zelf kan vinden en nalezen. Eerder lanceerde minister Crevits ook al de website ‘opleiding in cijfers’ met publieke gegevens over studentenaantallen en studiesucces.  Het vernieuwde hogeronderwijsregister maakt ook de link met die website.

Studenten vinden op deze website heel snel alle informatie over waar en aan welke instelling je een opleiding kan volgen, welke afstudeerrichtingen er zijn en hoe de kwaliteit ervan wordt beoordeeld. Ook voor werkstudenten is deze site handig. In slechts enkele klikken kan je alle opleidingen in het Vlaamse hoger onderwijs met een specifiek traject voor werkstudenten terugvinden. Studenten die dan weer een internationale opleiding ambiëren en al een studiekeuze gemaakt hebben, vinden er meer informatie terug over hoe de kwaliteit wordt gewaarborgd. Doordat de website ook in het Engels beschikbaar is, kunnen ook buitenlandse studenten en werkgevers sneller meer informatie over een specifieke opleiding vinden.

Gegevensuitwisseling zorgt voor planlastverlaging

De website is niet enkel van belang voor studenten, maar ook voor de instellingen hoger onderwijs, de NVAO en AHOVOKS. Met deze website komt er ook een automatische gegevensuitwisseling tussen de instellingen hoger onderwijs en de NVAO en AHOVOKS. Zo wordt er ook een voelbare planlastverlaging gerealiseerd.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits : “Ons Vlaams onderwijs is zeer hoogstaand en daar mogen we best trots op zijn. Met deze website zorgen we ervoor dat al de inspanningen die onze instellingen van het hoger onderwijs leveren om kwaliteitsvolle opleidingen aan te bieden ook zichtbaar worden. Zo krijgen we één online witte lijst van alle erkende opleidingen in het hoger onderwijs die eenvoudig raadpleegbaar is voor iedereen. Op die manier is het ook duidelijk welke hogescholen en universiteiten een erkende opleiding aanbieden en welke instellingen niet.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream