12 februari 2018

Ook langs psycholoog op medisch onderzoek

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits steekt het medisch onderzoek op school in een nieuw jasje. Elke leerling zal vijf in plaats van zeven keer gecheckt worden, maar er komt meer aandacht voor het psychologische welbevinden. Ouders worden aangemoedigd om op drie onderzoeken aanwezig te zijn.

Iedereen houdt wel herinneringen over aan het medisch onderzoek uit de schooltijd - het ietwat nerveuze wachten tot het jóuw beurt is om in ondergoed op de weegschaal te gaan staan of een oogtest te ondergaan. Vanaf volgend schooljaar ziet het onderzoek er echter anders uit, zo heeft de Vlaamse regering beslist. Vooreerst moeten de leerlingen er geen zeven keer meer naartoe, maar slechts vijf maal: in de eerste kleuterklas, in het eerste, vierde en zesde leerjaar en in het derde middelbaar.

Het onderzoek zelf gaat zich meer focussen op de mentale gezondheid van het kind. "Leerlingen kunnen er vragen stellen rond psychisch welzijn, bijvoorbeeld over hun geaardheid of als ze zich zwaarmoedig voelen", zegt minister Crevits (CD&V). De kinderen en jongeren worden ook niet langer alleen bevraagd door artsen, maar ook door maatschappelijke werkers en psychologen.

Opdat het CLB een beter inzicht krijgt op de leefsituatie van een leerling, zullen alle ouders aangemoedigd worden om drie onderzoeken bij te wonen (eerste kleuterklas plus eerste en zesde leerjaar). Kinderen die thuisonderwijs volgen, zullen evengoed verplicht worden aan de medische screening deel te nemen.

ISOLDE VAN DEN EYNDE

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream