16 januari 2017

Schooldirecteur 4 weken per jaar ziek thuis

 

Schooldirecteurs van basisscholen zitten elk jaar bijna vier weken ziek thuis. De helft van die ziektedagen wordt voorgeschreven voor burn-outs en depressies.

Een leerkracht in het lager onderwijs meldde zich in 2015 gemiddeld 16,35 dagen ziek. Een jaar eerder was dat nog 'maar' 14,89 - ruim anderhalve dag minder. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport rond ziekteverzuim bij het Vlaamse onderwijspersoneel. Hun bazen kampen met nóg meer gezondheidsproblemen: gemiddeld 18,18 ziektedagen in 2015, of bijna vier werkweken. Een jaar eerder waren dat ruim 3,5 dagen minder. "Het aantal ziektedagen nam met 23% toe", zegt Vlaams Parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a). Nog meer dan bij leerkrachten komt dat omdat ze kampen met psychosociale aandoeningen zoals een depressie of burn-out. Vooral oudere schooldirecteurs gaan daaronder gebukt.

De oplossing klinkt eenvoudig: directeurs beter ondersteunen en verlossen van het vele papierwerk. "Ze moeten voor meer taken een beroep kunnen doen op een secretariaatsmedewerker", zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. Een tweede remedie ziet Boeve in schaalvergroting. "Als kleine scholen meer samenwerken op het vlak van bijvoorbeeld personeelsbeleid, kunnen de directeurs zich meer richten op hun pedagogische taak."

Ook oppositiepartij sp.a vindt het terugdringen van de administratieve rompslomp cruciaal om de werkdruk te verlichten. "Bij haar aantreden zou onderwijsminister Crevits daar een absolute prioriteit van maken, maar concrete beslissingen zijn er nog niet", zegt Vandenberghe. Het kabinet van Crevits laat weten dat het onderzoek laat voeren naar de factoren die stress en burn-outs bij directeurs uitlokken.

ISOLDE VAN DEN EYNDE

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream