21 april 2017

Technische richtingen steeds meer in trek

 

Steeds meer jongeren kiezen na het middelbaar onderwijs voor een technische richting. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Tijdens het schooljaar 2015-2016 is 31,1 procent van de nieuwe universiteitsstudenten een bacheloropleiding in een STEM-richting gestart. Dat staat voor Science, Technology, Engineering and Mathematics. Vijf jaar eerder waren dat er nog maar 29 procent. Bij de professionele bachelors in de hogescholen steeg het STEM-aandeel van 23,8 naar 26,5 procent. In totaal gaat het om ongeveer 1.500 extra studenten. Bovendien steeg ook het aandeel van de meisjes in de STEM-richtingen.

Volgens Crevits werpen de inspanningen om meer jongeren voor richtingen rond wetenschap en techniek te doen kiezen hun vruchten af. Dat is ook nodig, vindt ze. 'De arbeidsmarkt blijft sterk vragende partij voor technisch en wetenschappelijk geschoolden.'

Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open VLD) roept Crevits op nog een stapje verder te gaan. 'Dit is een goede ontwikkeling, maar er wordt nog te weinig ingezet op de bijscholing en omscholing van oudere ingenieurs.', zegt ze. Ze wijst erop dat de VDAB ruim 4.000 vacatures voor ingenieurs heeft. Tegelijkertijd vinden ruim 2.000 ingenieurs tussen 40 en 60 jaar geen job. Brusseel roept de Vlaamse regering op de mogelijkheden om die groep ingenieurs bij te scholen uit te breiden.

BARBARA MOENS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream