21 april 2017

Vijf ambassadeurs gedenken Slag om Mesen

 

MESEN. Op zaterdag 29 april, net voor de honderdste verjaardag van de Slag om Mesen (7 juni 1917), stappen de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland, Duitsland en een Belgische vertegenwoordiger van ‘Pool of Peace’ (Wijtschate) naar het ‘Island of Ireland Peace Park’ in Mesen over het laatste deel van het parcours van Oxfam Peacewalker.

Oxfam Peacewalker is een wandeltocht waarbij de deelnemers 42,2 kilometer stappen in teams van vier. Elk team zamelt minstens 750 euro in ten voordele van projecten van Oxfam-Solidariteit. Deze wandeltocht wordt ondersteund door Peace Village Mesen. Het parcours van Oxfam Peacewalker loopt van Peace Village (Mesen) over de Palingbeek en de Menenpoort (Ieper) en de Kemmelberg (Heuvelland) naar de Markt van Mesen. De stappers komen voorbij verschillende gedenktekens van de Groote Oorlog.

Op zaterdag 29 april zullen vijf ambassadeurs van de strijdende partijen van 1917 een gedenkwandeling beginnen aan de Spanbroekmolenkrater in Wijtschate. Na drieënhalve kilometer stappen komt de delegatie toe aan het Ierse Vredespark in Mesen, waar een kort gedenkmoment voorzien is.

De Oxfam Peacewalker is meteen één van de vele activiteiten binnen het Peace Village die blijvend herinneren aan de Groote Oorlog. “Met de 100ste herdenking van de Mijnenslag zitten we in een heel drukke periode”, zegt Matti Vandemaele.

“Naast de eerder vernoemde wandeltocht nodigen we op 5 mei Hilde Crevits uit. Dan verwelkomen we ook de 100ste school die hier een educatief programma rond de Eerste Wereldoorlog komt volgen. In het programma voor de kinderen steken we deze keer ook het maken van een herdenkingspaaltje. We willen er 700 plaatsen in Mesen op 7 juni, de dag van de Mijnenslag. Het getal 700 verwijst naar het aantal gesneuvelde Nieuw-Zeelandse soldaten.”

Op 7 juni zelf wordt Peace Village het centrum van de officiële herdenkingsplechtigheden.

“We bieden 400 personen uit Nieuw-Zeeland een uitgebreid ontbijt aan en over de middag verwelkomen we Ierse personaliteiten voor een middagmaal. ‘s Avonds dan is er nog een feestmaal voor de Nieuw-Zeelandse gasten.” (MDN)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream