13 maart 2018

VIP-school maakt leerlingen mentaal fit met lessenpakket

 

Jongeren psychisch weerbaar maken. Dat is het doel van een nieuw lessenpakket dat vrijdag in de VIP-school werd voorgesteld. “Ik kan nu opener over mijn gevoelens praten”, zegt Chayenne (17).

Take Off is een nieuw lessenpakket dat geestelijke gezondheid bij jongeren bespreekbaar maakt aan de hand van werkvormen zoals rollenspellen en groepsgesprekken. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie tieners kampt met psychische problemen. De VIP-school in de Martelaarslaan is een van de drie Vlaamse scholen die het pakket mochten uittesten.

“We zijn een zeer diverse school en sommige onderwerpen zijn taboe”, zegt directeur Daniël Deblock. “Jongeren zien daar echt van af. Ze hebben nood om te babbelen over thema's als rouw, seksuele identiteit of psychische stoornissen. Als zorgschool bieden wij daar sowieso al veel aandacht aan. Maar Take Off is een belangrijk hulpmiddel om de vicieuze cirkel te doorbreken.”

“Soms is het moeilijk om ons te uiten in de klas”, zeggen Chayenne (17) en Maja (17). “Dankzij de lessen hebben we het gevoel dat we opener kunnen zijn.”

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vraagt aan scholen om geestelijke gezondheid vanaf 1 september op te nemen in hun beleid.

Het lessenpakket Take Off is opgesteld door de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG), Eet­expert en Cera. (tsa)

 

Copyright  © 2017 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream