14 januari 2019

Vlaanderen doet genoeg voor leerlingen in Brussel

 

Het burgerplatform Ieder Kind een Stoel heeft geen gelijk gekregen van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Het legde vorig schooljaar een klacht neer tegen verschillende overheden omdat het hen verantwoordelijk acht voor het plaatsgebrek in het Brusselse Nederlandstalige basisonderwijs. Het platform, dat bezorgde ouders verenigt, argumenteerde dat ze door het plaatsgebrek hun recht op onderwijs niet kunnen uitoefenen.

"De plicht om een onderwijsaanbod te verzekeren en zo de keuzevrijheid inzake onderwijs te waarborgen komt niet neer op een verplichting om een dusdanig aanbod te voorzien zodat elke ouder naar eigen inzicht en keuze voor de school van zijn of haar voorkeur kan kiezen", oordeelde echter de rechtbank in een vonnis dat De Morgen kon inkijken. "Dit zou een overigens onmogelijk te waarborgen recht zijn in de praktijk en continu tot aanpassingen in schoolinfrastructuur leiden."

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) is opgelucht. "Ik ben tevreden dat de rechtbank de inspanningen die de Vlaamse Gemeenschap heeft geleverd op het vlak van scholenbouw in Brussel erkent en de klacht dan ook als ongegrond beschouwt." Bij het burgerplatform geven ze aan "geschrokken te zijn door het vonnis". Het is nog niet duidelijk of de ouders in beroep gaan.

(PG)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream