21 augustus 2015

'Wij trekken nu al naar scholen om leerlingen te werven'

 

Op één campus een kunstacademie, een centrum voor volwassenenonderwijs en een freinetschool. Leerkrachten van het kunstonderwijs die lagere scholen afschuimen om hen warm te maken voor de kunsten. De Academie voor Beeldende Kunst in Gent past de principes van de beleidsnota van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) nu al toe. "Wij vinden het belangrijk om naar de scholen te trekken, zodat er zoveel mogelijk kinderen in aanraking komen met cultuur", zegt Lizzy Pauwels (35), directrice van de Gentse Academie.

Ruim 2.000 leerlingen heeft Pauwels onder haar hoede, de meerderheid zijn kinderen. Ze kunnen kiezen uit een breed gamma van opleidingen: van algemene beeldende vorming, tot animatiefilm, fotografie of digital arts. "We hebben een bijzonder publiek", geeft ze meteen mee. "Heel wat kinderen zijn kansarm."

Om hen mee te betrekken gaat de school actief naar hen op zoek. "Onze leerkrachten gaan naar zo'n 24 scholen bij ons in de buurt." Sommigen onder hen geven 'projecturen', die worden ingepast in het reguliere lessenpakket. Anderen geven dan weer volwaardige lessen op verplaatsing, in de scholen waar de kinderen hun dag doorbrachten. Dat hun academie gelegen is op een campus met nog twee andere scholen, maakt de afstand ook al veel kleiner. Tijdens de zomervakantie organiseert de school activiteiten in de stad.

Het eigen initiatief ligt in de lijn met wat Crevits voor ogen heeft. Maak de grenzen tussen het gewone onderwijs zo minimaal mogelijk. Pauwels vindt het positief dat dit model nog uitgebreid wordt, maar krijgt ze haar doelpubliek ook helemaal aan boord?

De leerlingen betalen 62 euro. "Maar voor sommigen is dat nog te veel", weet Pauwels. De kansarme kinderen kunnen daarom genieten van een verminderd tarief (20 euro). Het is de stad die het verschil bijpast. Voor het materiaal moeten de leerlingen niets betalen. Pauwels wijst erop dat het inschrijvingsgeld voor volwassenen wel degelijk fors gestegen is. "Het is afwachten, maar dat kan ons een heel aantal inschrijvingen kosten. Maar ik maak me meestal niet al te druk over de budgettaire gevolgen, we trekken onze plan wel."

Waar ze vooral van wakker ligt, is de lerarenopleiding. "Veel leerkrachten arriveren hier met een ideaalbeeld. Tijdens hun opleiding hadden ze alle mogelijke materiaal ter beschikking, nu moeten ze werken in veel moeilijkere omstandigheden, met kinderen die de taal niet kennen, laat staan geld hebben voor de laatste snufjes."

Het is een hele uitdaging om in zulke omstandigheden toch nog educatief bezig te zijn, op een artistiek voldoende hoog niveau. Pauwels plant een overlegmoment tussen haar leerkrachten en die uit het basisonderwijs. "Ze kunnen vast veel van elkaar leren. Maar het zou toch beter zijn dat ze die vaardigheden al krijgen aangeleerd tijdens hun opleiding."

ROEL WAUTERS

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream