4 juni 2015

Zo veel werk dat ze leerlingen niet eens meer kunnen begeleiden

 

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) kreunen onder de druk van de extra taken en bijkomende administratieve last. Voor de gewone dagelijkse studiebegeleiding of preventietaken hebben ze nog amper tijd. 'Onze medewerkers zitten op hun tandvlees', zeggen de CLB-koepels.

Het einde van het schooljaar is in zicht en de examens staan voor de deur. Normaal gezien draaien de CLB's dan op volle toeren om leerlingen met faalangst op te vangen of leerlingen te helpen in hun toekomstige studiekeuze. Maar op dit moment plooien de CLB'ers zich dubbel om die taken überhaupt nog te kunnen uitvoeren. Ze hebben het te druk met het afhandelen van probleem­dossiers en administratieve beslommeringen.

'Het wordt moeilijk om de scholen nog te helpen bij de dagelijkse problemen', zegt Annelies De Graeve, woordvoerster van de koepel voor Vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding (VCLB). 'De frustratie bij de medewerkers groeit. Ze hebben het gevoel dat ze de leerlingen niet meer grondig kunnen helpen omdat ze op hun tandvlees zitten.'

De voorbije jaren kregen de CLB's heel wat extra taken, onder meer door de invoering van het M-decreet en het decreet Integrale jeugdhulp. Dat zorgt voor veel meer administratief werk en daar zijn volgens de CLB's de leerlingen nu de dupe van. 'Individuele dossiers slepen langer aan. Een aantal kinderen konden we vroeger vlot doorverwijzen, nu botsen we op aanzienlijke wachtlijsten in de jeugdhulp', zegt Dries Vandermeersch, voorzitter van de CLB-koepel van het Go!.

Bovendien moeten de CLB's besparen én zijn hun middelen al sinds 2000 bevroren. 'We krijgen extra taken en leerlingen voor evenveel begeleiders. En dat terwijl het aantal complexe probleemgevallen ook toeneemt', zegt De Graeve. Van hulp aan preventieacties is al helemaal geen sprake meer. 'Het is alsof onze medewerkers de jongeren wel uit de rivier vissen, maar geen tijd hebben om diegene die hen in de rivier geduwd heeft te stoppen', zegt Stefan Grielens, voorzitter van het VCLB.

Over de besparingen weigeren de CLB's al te veel te klagen, maar ze roepen onderwijs­minister Hilde Crevits (CD&V) wel op om de leerlingenbegeleiding grondig te evalueren en eenvoudiger te maken. 'Ze moet duidelijkheid scheppen in de rol en de opdrachten van de CLB's, de scholen en de welzijnsinstellingen', zegt Grielens. 'Meer dan een derde van de leerlingen doet nu een beroep op het CLB en dat is te veel. We moeten de volledige leerlingenbegeleiding heruitvinden.'

Ook het parlement neemt minister Crevits onder vuur voor de toenemende druk op de CLB's. 'Niets maakt de ouders van zorgenkindjes zo angstig als het gevoel dat de toekomst van hun kinderen in de handen ligt van een overbevraagde instantie', aldus Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman.

'We weten natuurlijk dat de CLB's het druk hebben', reageert de woordvoerster van Crevits. 'Uiteraard vergt de invoering van nieuwe decreten wat tijd en aanpassing, maar er is op heel geregelde basis overleg. Er loopt ook nog een onderzoek over de CLB's met aandacht voor hun takenpakket.'

De CLB's hopen nog altijd dat ze op basis van dat onderzoek meer middelen zullen binnenhalen.

Simon Andries

Inhoud ↑

Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream